Anders Henten om sociale netværk

Tilbage til artiklen Sociale netværk mangler regler for persondata

Her er hele svaret fra Anders Henten:

"De sociale netværkstjenester har fået stor indflydelse på, hvordan vi konsumerer medie-skabt information: med oprøret i Iran, hvor journalister er forment adgang, kommer Twitter, Facebook og MySpace ind som nye platforme i mediebilledet."

"Almindelige mennesker i Irans brændpunkter filmer med mobiltelefoner, uploader sekvenser og tale til de sociale netværkstjenester for at informere hinanden og hele verden om, hvad der sker. Det er i sig selv et eksempel på, at det er brugerne af de sociale netværkstjenester, som finder nye veje at skabe indhold og kommunikere på."

"Samtidig er det også et eksempel på, at hele videnssamfundet i højere glad forlader sig på, hvad du og jeg oplever uden at det nødvendigvis kan verificeres. De officielle nyhedsmedier anvender i stigende grad Twitter og andre sociale netværkstjenester til at finde vinkler på de gode historier."

"Men hvad er et web-baseret socialt netværk? Ser man konkret på de forskellige eksisterende web-baserede sociale netværk rangerer de fra traditionelle communities til Facebook, MySpace og nu til mobile mini-blogs som Twitter. Ofte karakteriseres YouTube og Flickr også som applikationer for dannelse og vedligeholdelse af sociale netværk eller relationer."

"Fællesnævnerne for de forskellige applikationer er, at man kan skabe relationer, dele indhold og kommunikere med andre selv-valgte individer eller grupper af individer. Den bagvedliggende teknologi som understøtter de web-baserede sociale netværk er ikke essentiel, men skal bare understøtte brugernes kommunikations- og interaktionsbehov."

"På et overordnet samfundsniveau har de sociale netværk floreret i mange år i private virksomheder gennem specifikke communities, hvor relevante temaer diskuteres gennem et forretningsbaseret netværk. Det er også i det private, at man nu ser en stigende tendens til at integrere social netværksteknologi direkte i virksomhedens interne systemer, således at man har nemmere adgang til vidensdeling og eksperthjælp ved at have traditionelle communities, men også via muligheder for tagging af organisationens medlemmer i forhold til ekspertområder, samt blogs."

"Offentlige organisationer (som for eksempel SIND, www.livsnettet.dk) er også med på bølgen og lancerer deres web-baserede sociale netværk, således at de bliver mere synlige og appellerer til deres brugere. "

"Men de web-baserede sociale netværk har endnu ikke fundet vejen til de store offentlige systemer, hvor man ellers kunne forestille sig, at teknologien kunne bidrage til vidensdeling og effektivisering, som det sker i det private."

"Integrationen af de sociale netværksteknologier i alle dele af samfundet er dog ikke helt uden udfordringer. At pege på en største udfordring afhænger i høj grad af øjnene, der ser."

"En teknolog vil koncentrere sig om de udfordringer, der ligger i at få udviklet tilstrækkelig smarte applikationer, som giver nye muligheder for kommunikation mellem mennesker."

"En erhvervsøkonom vil mene, at de største udfordringer ligger i at få udviklet gangbare forretningsmodeller, og at der udvikles et økonomisk fundament for de forskellige teknologibaserede sociale netværk."

"En medieinteresseret person vil sikkert fokusere på sociale netværk som alternative nyhedsformidler og det forhold, at nyhedsstrømmene bliver mere mangfoldige og giver 'stemme' til nogle, som ellers ikke ville blive hørt. Dette kan have betydning for den daglige udvikling af offentligheden og kan som nævnt have akut betydning i forbindelse med samfundsmæssige oprør som i Iran for tiden."

"En generel humanistisk vinkel på spørgsmålet vil blandt meget andet kunne være hvilke behov det er, sociale netværk dækker, herunder hvordan sådanne netværk forandrer vores daglige kommunikation og sociale adfærd."

"De etisk interesserede vil måske sætte fokus på de problemer, der kan opstå i forbindelse med mobning på digitale sociale netværk, da den form for social adfærd vil kunne få meget større effekt ude i den digitale sfære."

"Men mest fokus er der for tiden på de spørgsmål, der relaterer sig til misbrug af persondata. Det gælder både de data, som folk selv lægger ud på nettet og de data, som andre mennesker kan finde på at lægge ud om trediepersoner."

"Der er stærk kommerciel interesse i alle de oplysninger om enkeltpersoner, som findes på Facebook og lignende netværk. Aldrig nogensinde før har det været muligt at skaffe så detaljerede oplysninger om så mange mennesker, hvilket vil muliggøre en meget præcis markedsføring af produkter og serviceydelser."

"Når man opretter en profil på Facebook, skal man acceptere nogle aftalebetingelser, som for det første er særdeles svære at forstå, og for det andet af blandt andre Forbrugerrådet anses for at være i konflikt med den danske persondatalovgivning."

"EU's rådgivende organ for databeskyttelse har tidligere udtalt, at Google's søgemaskine er underlagt brugernes nationale datamyndigheder. Dette gælder naturligvis også Facebook. Problemet er blot, at alle Facebook-data ligger på maskiner i USA - ikke i Danmark - og de danske datamyndigheders indflydelse på anvendelsen af disse data er begrænset, bortset naturligvis fra hvis virksomheder baseret i Danmark vil købe og udnytte data."

"En af de største udfordringer ved anvendelsen af den type sociale netværksteknologier er således deres internationale karakter samtidig med at reguleringen af anvendelsen af persondata er et nationalt anliggende."

"I 1980'erne var en af de helt store diskussioner i forbindelse med den opkommende dataindustri det, der blev kaldt transborder data flow, altså den grænseoverskridende anvendelse af blandt andet persondata."

"Siden har vi vænnet os til den realitet, at alle slags data flyder frit over nationale grænser. Men der er stadig spørgsmål, som kræver en afklaring."

Tilbage til artiklen Sociale netværk mangler regler for persondata




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere