Artikel top billede

Salget af netbooks som Asus Eee har reddet noget af pc-salget i Danmark.

Pc-salget dykker i Danmark for første gang i syv år

Antallet af solgte computere i Danmark rasler nedad. For første gang i syv år er der negativ udvikling i markedet, som ifølge IDC går tilbage i 2009.

I stormen fra finanskrisen ser det ud til, at det globale pc-salg falder i 2009, hvilket i givet fald vil være første gang siden 2001.

Danmark er også hårdt ramt af det dalende pc-salg, der i fjerde kvartal af 2008 er svundet ind for første gang siden 2002.

Der blev ifølge analysehuset IDC langet 382.000 pc'er over danske diske i årets sidste kvartal sammenlignet med samme tidspunkt i 2007, hvor der blev solgt 429.000 computere.

Det svarer til et fald på 11 procent, hvilket IDC-analytiker Anders Elbak tilskriver den verdensomspændende økonomiske krise.

"Finanskrisen får skylden for meget, og det er også tilfældet her. Selskaberne, som står for den største del af indkøbene, har simpelthen smækket kassen i for nye pc-indkøb," forklarer han til Computerworld.

Nedturen fortsætter året ud

Anders Elbak vurderer, at pc-salget vil være aftagende i de kommende kvartaler, fordi selskaberne næppe kommer til lommerne i de første mange måneder af 2009.

Dertil vil krisens fyringer betyde, at pc-salget på konsummarkedet givetvis også aftager, fordi mange holder igen med større investeringer til privaten.

Knækket i nedgangskurven kan ifølge IDC komme allerede i 2010, fordi analysehuset regner med, at den gennemsnitlige levetid på en pc er tre år.

"Virksomhederne kan skyde pc-købet et halvt eller et helt år, men så begynder det også at knibe, fordi de er så afhængige af nye computere. Derfor vil der givetvis allerede til næste år være optur igen på pc-markedet," vurderer Anders Elbak.

Han fremhæver, at på den nuværende successide kan pc-selskaberne notere sig, at lanceringen og salget af netbooks har holdt hånden under den helt store pc-nedtur i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere