Artikel top billede

Skærmdump fra Google Earth.

Havbunden er grumset i Google Ocean

Mindre end fem procent af havbunden er vist detaljeret i Google Ocean. Vi kender mere til overfladen på Mars end til havbunden på vores egen klode, erkender Google.

Er du på vej til at hoppe i havet med Google Ocean, som er søgemaskineselskabets nyeste påfund, skal du ikke forvente klart vand og detaljeret havbund i hele verden.

Selv om verdenshavene dækker 70 procent af jordens overflade og indeholder 80 procent af klodens dyreliv, er mindre end fem procent af verdens havbunde ifølge Google tilgængelige i detaljer på nuværende tidspunkt på trods af, at selskabet har købt sig til 50 års havforskningsbilleder.

"Vi har ikke haft mulighed for at købe billeder af havbunden i hele verden og vise den 100 procent detaljeret. Hvis det skal lade sig gør, så er det op til havforskerne at give os adgang til billedmaterialet," forklarer englænderen Ed Parson, der er geo-softwareekspert hos Google, til Computerworld.

Det dybeste sted i havet

Han peger på, at man finder de bedste billeder blandt andet ved den californiske kyst i USA og visse steder i Asien samt i Middelhavet, selv om europæiske forskere ifølge Google-teknologen er mere tilbageholdende med det sparsomme billedmateriale end andre steder i verden.

Selv om billederne ikke er de bedste, kan interesserede dog stadig dykke 10,911 meter ned i Marianergraven mellem Asien og Australien, som er verdens dybeste hul i havbunden.

"Forskerne og Google mangler dog stadig en masse billeder, så vi kan se i detaljer, hvad der er nede på bunden af Marianergraven. Der er ret mørkt, og lige nu ved vi faktisk mere om overfladen på Mars end om havbunden på vores egen klode," forklarer Ed Parson med hensvisning til, at den seneste Earth-opdatering også indeholder nye billeder fra Mars.

Jacques Cousteau hjemme i stuen

Google Ocean er en integreret del af Google Earth, hvor man tidligere bare mødte en blå overflade, når man prøvede at komme til bunds i kortet.

For at tilsnige en fornemmelse af det våde element har søgeselskabet givet Earth-brugerne mulighed for at dykke under bølgerne og som en anden Jacques Cousteau glide over havbunden.

Har du e-handlet på Google Earth?

Udover synet af havbunden er også muligt at se flere af den franske havbiologs egne film samt videoer fra National Geographic og BBC via Google Ocean.

Travlhed med manipulering

Søgeselskabet Google har i lighed med den tørre del af Google Earth brugt en del tid på at manipulere og tilpasse de indkøbte havforsker-billeder med sit eget velkendte Earth-kort, der er blevet downloadet mere end 500 millioner gange.

For at få havturen til at være en glidende oplevelse er Google Earth og Ocean en integreret del af søgeselskabets infrastruktur med tusindvis af hårdtarbejdende computere i hele verden, hvor billederne bliver hentet fra flere forskellige databaser og sat sammen, så et nærstudium af den digitale jord- og havbund ligner den ægte vare.

"Men Google Earth og Ocean er bare en model af virkeligheden, det er jo ikke virkeligheden," erkender Ed Parson om de Google Earth-billeder, der bliver syet sammen på kryds og tværs og kan være mellem seks måneder og op til flere år gamle.

Google Earth er åben for e-handel

Ed Parson peger på, at Google Earth med sin infrastruktur i store træk minder om en webbrowser, fordi brugernes downloadede Earth-klient trækker på serverdata, på samme måde som det kendes fra en webbrowser.

"Google Earth er en webbrowser for geografisk information, og browseren samler informationer fra hele nettet og viser det, så brugerne får oplevelsen af jordkloden," lyder det fra Ed Parson.

Derfor er han også åben for lokationsbestemte applikationer fra Google selv eller tredjepartsudviklere, der kan benytte Google Earth-udseendet og -teknologien til eksempelvis e-handel som det kendes fra Google Maps.

"Folk kan tilføje deres egne informationer eller fysiske butik i givne områder. Ved at klikke på bygningerne kan man måske læse vigtig information om området eller sende potentielle kunder direkte til ens online-butikken, hvor de på normalvis kan købe varer," forklarer Ed Parson.

For at kunne se havbunden forskellige steder i verden skal man hente den seneste Google Earth 5.0-version.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere