Artikel top billede

(Foto: SH Søren Holm)

Statsforvaltning: Gratis trådløst internet er lovligt

Høje-Taastrup Kommune må - lige som alle andre kommuner - gerne tilbyde borgerne gratis internet i konkurrence med private firmaer, fastslår Statsforvaltningen.

Da Gratis Danmark i foråret lancerede ideen med at dække landet med gratis hot spots i tusindvis, var Høje-Taastrup Kommune hurtigt med på at tilbyde kommunens borgere gratis internetadgang.

Ikke alle var lige begejstrede for udsigten til, at borgere over det ganske land på længere sigt kan få gratis adgang til internettet. Især ikke TDC, der sædvanligvis tager sig godt betalt for at levere adgang til internettet.

Selskabets jurister raslede med sablen og var medvirkende til, at nogle medier satte spørgsmålstegn ved lovligheden af de gratis hot spots.

Ulovligt sagde professor

For eksempel vurderede professor, dr. jur. Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet, at tilbuddet var i strid med kommunalfuldmagten.

"Det er min vurdering, at det vil være i strid med kommunalfuldmagtens regler, der siger, at man ikke må kaste sig ud i virksomhed, som er konkurrenceforvridende i forhold til det private erhvervsliv, og jeg kan ikke se nogen særlig kommunal interesse i den ydelse, der købes, sagde professoren tidligere på året til Politiken om sagen.

Det med at 'købe' hænger sammen med, at Høje-Taastrup Kommune har betalt internetfirmaet Gratis Danmark 250.000 kroner for at få oprettet en række hot spot-zoner.

De kritiske røster førte til, at Statsforvaltningen Hovedstaden tog sagen op for at fastslå, om en kommune var på lovlig grund, hvis den tilbød gratis hot spots til sine borgere.

Åbnede den 18. november

For få uger siden, 18. november, åbnede Høje-Taastrup Kommune som lovet for gratis internetadgang i Taastrup Bymidte.

Fuldt ud lovligt

Samtidig granskede Statsforvaltningen Hovedstaden paragrafferne og er nu kommet frem til, at Høje-Taastrup Kommune fuldt lovligt kan være annoncør på Gratis Danmarks gratis, trådløse internet og formidle kommunal information på nettet.

Statsforvaltningen Hovedstaden har meddelt kommunen, at man ikke finder grundlag for yderligere undersøgelse af sagen.

På en bænk i City 2

Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler er ikke overraskende begejstret for afgørelsen:

"Jeg er rigtig glad for, at Statsforvaltningens svar nu sætter punktum i diskussionen. Dermed kan vi lægge energien i at udvikle vores næste kommunale tilbud til borgere og turister på nettet. Vi overvejer, om vi på et tidspunkt skal benytte os af det trådløse internet til at sætte os ned på en bænk på Taastrup Hovedgade eller i City 2 med et par bærbare pc'er for at vise folk, hvor let det er at benytte for eksempel digital selvbetjening på nettet," siger borgmesteren.

Samtidig med, at Høje-Taastrup Kommune som den første af landets 98 kommuner sprang på det gratis internet, gik Movia i luften med det gratis netværk på Lollandsbanens tog mellem Nakskov og Nykøbing Falster, som selskabet annoncerede først på året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere