Pentium 4 op på 3,4 GHz

Intel er klar med en helt ny udgave af Pentium 4-processoren. Det er den første processor fra Intel, der baserer sig på 0,09 mikron produktionsteknologi.

Indhold

Intel er klar med den første store revision af Pentium 4-processoren i to år. Den nye processorkerne hedder Prescott og byder både på nye instruktioner og højere hastigheder.

Processoren bliver lanceret i fire hastigheder: 3,4 GHz, 3,2 GHz, 3,0 GHz og 2,8 GHz. Det skal nok skabe forvirring, da Intel allerede har Pentium 4-processorer med samme hastigheder.

For at kende forskel vil de nye processorer derfor få et E i enden, så en Pentium 4 Prescott eksempelvis kommer til at hedde Pentium 4 3,4E GHz. For at gøre forvirringen total, har Intel imidlertid også i dag udbygget sin eksisterende Pentium 4-produktlinie, ved at lancere en Pentium 4 Northwood på 3,4C GHz.

Pentium 4 Prescott er Intels første processor, der er produceret i 0,09 mikron produktionsteknologi, eller 90 nanometer om man vil. Den tidligere Pentium 4-kerne, der går under kodenavnet Northwood, var lavet i 0,13 mikron.

Intel har dog haft store problemer med at få den nye produktionsteknologi til at makke ret, og få sendt Prescott ud af døren. Den oprindelige plan var, at Prescott skulle have været lanceret allerede sidste år.

Når produktionsteknologien gøres mindre, fylder processoreren også mindre, og der kan derfor være plads til flere processorer på en wafer, der er den plade, som processorerne bliver skåret ud af.

Pentium 4-processoren har fået ny kerne med nye instruktioner og mere cache.

En anden fordel når processoren gøres mindre, er at den bruger mindre strøm, og man kan derfor skrue højere op for clockfrekvensen, uden at brænde processoren af.

Noget af den plads Intel har sparet ved at skifte produktionsteknologi, har man i stedet valgt at bruge på mere cache. Northwood-kernen havde 512 kilobyte level 2-cache, og det er nu blevet fordoblet, så den nye Pentium har en megabyte level 2-cache. Samtidig er Level 1 data cachen blevet fordoblet fra otte til 16 kilobyte.

Der er også blevet plads til 13 splinternye instruktioner. Der er hovedsageligt tale om en udvidelse af SSE-2 instruktionssættet, der skal hjælpe med til at gøre den nye processor endnu hurtigere til multimedie-applikationer, såsom video og lydbehandling. Ikke overraskende er navnet på det nye instruktionssæt SSE-3.

Et par af de nye instruktioner er dog dedikeret til Hyperthreading-delen, for at gøre dennne del endnu hurtigere.

Den nye processor har også fået en længere pipeline. I stedet for tyve trin, som var længden på Northwoods pipeline, er den nye på 31 trin.

Længden af pipelinen er en af de afgørende detaljer for, hvor meget man kan skrue op for clockfrekvensen. Jo flere trin, jo højere clockfrekvens.

Det er i øvrigt ikke alle bundkort med plads til en 478-pins Pentium 4, der kan bruge den nye Prescott-processor. Der er nemlig forskel på, hvor meget strøm den nye processor skal bruge, og derfor bør man tjekke sin bundkortfabrikants websted for oplysninger om, hvorvidt bundkortet er kompatibelt med den nye Pentium 4.

Intel klar med Opteron rival?

Der har længe huseret rygter omkring at Intel arbejdede på en x86-kompatibel processor, med kodenanvnet Yamhill, der skulle kunne klare 64-bit instruktioner.

Siden AMD lancerede dets 64-bit processor for godt et år siden, har Intel måtte se til, mens flere store pc-producenter er begyndt at producere servere og workstations med AMD's 64-bit processorer.

Intel har allerede en 64-bit processor ved navn Itanium, men den er ikke kompatibel med x86-instruktioner og er desuden voldsomt dyr. Den kan derfor ikke konkurrere med AMD's Opteron-processorer i de lavere segmenter af markedet.

Efter at AMD har fejret den ene succes efter den anden med Opteron, er Intel er tvunget til at lancere en modoffensiv. Meget tyder på, at det bliver på Intel Developer Forum (IDF) i San Fransisco, som afholdes fra den 17. til den 19. februar, at Intel løfter sløret for en 64-bit Opteron konkurrent.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation

Capgemini Danmark A/S

Salesforce CTO - Nordics

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere