AMD: Slut med 32-bit processorer

Ifølge en vicedirektør vil chip-producenten AMD formentlig stoppe med at fremstille rene 32-bit processorer i 2005.

Indhold

Fremtidens processorer er 64-bit, og AMD har nu sat dato på, hvornår man helt stopper med at lave de gode "gammeldaws" 32-bit processorer som eksempelvis Athlon XP.

Ifølge Marty Seyer, der er vicedirektør i AMD's Microprocessor Business Unit, bliver det formentlig sidst i 2005, at man indstiller produktionen af 32-bit processorer.

I stedet skal 64-bit processorer som Opteron og Athlon 64 tage helt over. Og umiddelbart virker det ikke helt dumt, da de nye 64-bit processorer alligevel er designet til at kunne køre 32-bit programmer ligeså hurtigt (eller sågar hurtigere) end en processor, der kun kan behandle 32-bit kode.

AMD håber på at sælge millioner af 64-bit processorer allerede i 2004, og det skal ifølge Marty Seyer åbne op for massive prisfald, der vil gøre processoren lige så billig som 32-bit processorer er i dag. Man forventer samlet set at kunne sælge mellem 50 og 100 millioner 64-bit chips i løbet at de næste tre år.

Men spørgsmålet er, om den almindelige bruger overhovedet vil bruge 64-bit delen af processorerne i 2005.

Ifølge Mark Rein, vicedirektør i Epic Games, der står bag spillene Unreal og Unreal Tournament, bliver det nemlig ikke før 2007, at udviklerne vil lave rene 64-bit spil. Først på det tidspunkt vil der nemlig være nok 64-bit systemer i omløb til at det kan betale sig.

Hos Epic er man dog allerede så småt gået i gang, og er i gang med at udvikle en 64-bit udgave af den næste version af Unreal Tournament, der forventes lanceret i 2004. Alle udviklingsværktøjerne, der bruges til at udvikle spillet med, er allerede porteret til 64-bit.

Det store spørgsmål er dog, hvornår Intel lancerer en 64-bit processor til almindelige pc'er. Intel sælger nemlig så mange processorer i forhold til AMD, at 64-bit markedet ikke for alvor kommer til at rykke, før Intel er klar med en ny processor.

Itanium-arkitekturen, der indtil videre er Intels eneste 64-bit processor, dur ikke i desktop-sammenhæng. Dels er den ikke kompatibel med x86-arkitekturen, og dels er den alt for dyr til pc-markedet.

Hos Intel har man hidtil ikke ville sige noget som helst, men det virker sandsynligt, at der dukker en ny 64-bit processor op fra chipgiganten i løbet af nogle år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere