Artikel top billede

Mobile betalinger er i kraftig stigning

Betaling med mobilen føres an af Asien, men med nye teknologier kan Vesten komme med på vognen. Der er dog udfordringer for bankerne.

Computerworld News Service: Analysehuset Gartner forudsiger, at der i 2008 vil være 33 millioner brugere på verdensplan, der foretager betalinger med mobilen, med flertallet i Asien-Stillehavsregionen.

Gartner forventer, at dette tal vil tredobles til 103,9 millioner brugere i 2011.

Asien-Stillehavsregionen har det største antal brugere af mobil-betaling med forventede 28 millioner brugere i 2008, hvilket er 85 procent af det samlede globale antal. Vesteuropa forventes at have 499.000 brugere i 2008, og Nordamerika forventes at have en million brugere af mobil betaling.

Det vil ifølge analysedirektør hos Gartner, Sandy Shen, være muligt for banker at drage fordel af denne stigning ved at udvide deres betalingskanaler.

"Mobile betalingssystemer kunne give indtægtsmuligheder for teleselskaber og potentielt for banker, hvis de bliver anvendt rigtigt," siger Sandy Shen.

"Forretningsplanen er mere åbenlys for teleselskaber end for banker, men banker kan forsvare investeringen, hvis de ser mobilitet som en udvidelse af deres eksisterende kanaler og kategoriserer betalinger sammen med øvrige banktjenester."

Definition af mobil-betaling

Gartner definerer mobil-betaling som betaling af et produkt eller en tjeneste ved brug af mobile teknologier, så som sms, WAP, Unstructured Supplementary Service Data (USSD) og Near Field Communications (NFC).

Således ekskluderes telebanking, hvor man bruger en mobiltelefon til at ringe et servicecenter op samt mobil billettering, hvor billetværdien er blevet forudbetalt og informationen gemt på mobilen.

En sådan betaling gøres også ved hjælp af mobilen, men ikke nødvendigvis over et trådløst netværk, som i tilfældet med NFC.

Der kan nævnes eksempler som køb af varer, betaling for parkering eller bro- og vejafgift, betaling af månedlige regninger og betaling for pengeoverførsler.

Fortsættes...

Advarer mod alternative tjenester

"Tjenesten er lettere at berettige i fremkommende markeder, hvor mange mennesker mangler banktjenester eller slet ikke har en bank, og hvor der er få betalingsmuligheder. I udviklede markeder vil mobil betaling sandsynligvis starte som en udvidelse af eksisterende tjenester," udtaler Sandy Shen.

Hun opfordrer dog bankerne om at være opmærksomme på alternative tjenester fra organisationer, der ikke er banker, så som PayPal og Obopay, der kan konkurrere på lavere gebyrer og hurtigere transaktioner, og som er mere proaktive på den mobile front.

"De kan true den lukrative betalingskort-branche, hvis de får momentum," siger Sandy Shen.

Asien forsætter med at lede udviklingen
Ifølge Sandy Shen leder Asien den globale tilslutning til mobil betaling og vil fortsat gøre det i den forudsigelige fremtid.

"Det er der tre hovedårsager til: For det første den tidlige lancering af disse tjenester i regionen, ført an af Japan og Filippinerne.

For det andet er der nogle betydelige fremkommende markeder i regionen, så som Kina og Indien, med store antal mobile brugere og utilstrækkelig bank- og betalingsinfrastruktur.

For det tredje er Asien foran resten af verden inden for udviklingen af mobile tjenester på grund af den modtagelige indstilling hos slutbrugerne, som er mere villige til at prøve nye tjenester."

Nordamerika og Vesteuropa vil se en langsommere tilslutning til mobil-betaling på grund af disse regioners mere veletablerede betalings-infrastruktur og lavere smertetærskel i forhold til sikkerhed.

Gartner forventer dog, at tilsynekomsten af avancerede mobile betalingsteknologier, så som NFC, har potentialet til at øge hastigheden for tilslutningen til sådanne tjenester, idet forbrugere identificerer 'cool-faktoren' og bekvemmeligheden ved mobile betalinger fri for menneskelig kontakt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere