Artikel top billede

Så tomt er der ikke i Folketingssalen idag. På www.direkte.ft.dk kan du netop nu og indtil cirka kl. 13 følge med i dedebatten om åbne standarder i det offentlige Danmark.

OOXML-rivegilde i Folketinget netop nu

Implementering af de åbne standarder diskuteres af it-ordførerne på Christiansborg i dag. Følg debatten her.

Videnskabsminister Helege Sander (V) kommer givetvis under pres fra it-ordførerne, når han i dag skal redegøre for implementeringen af åbne standarder i det offentlige Danmark i Folketingssalen på Christiansborg.

Især spørgsmålet om det omstridte OOXML-format vil blive diskuteret på Morten Messerschmidts opfordring, da han tidligere på måneden stod bag indkaldelsen til forespørgselsdebatten.

Indkaldelsen kommer, efter det tilsyneladende ikke har været muligt at nå til enighed om den evaluering af B103 om åbne standarder, som skal være afsluttet næste sommer, når prøveperioden udløber.

Til den tid skal it-ordførerne blandt andet have besluttet, om begge ISO-standarder, ODF og OOXML, skal gøres til obligatoriske i offentligt regi trods flere kompatibilitets-problemer – eller om kun det ene format løber af med sejren.

Konkurrence og interoperabilitet

Angående det kildne spørgsmål om indførelsen af de to dokument-standarder, vil it-ordførerne slå på, at interoperabiliteten og konkurrenceforholdene skal undersøges grundigt.

Morten Messerschmidt vil sammen med de andre it-ordførere have klart svar på, om Konkurrencestyrelsen kommer med i arbejdet med konsekvenserne af især OOXML i den offentlige sektor.

Tidligere har videnskabsminister Helge Sander pure afvist det med ordene "Jeg tror ikke engang, at Bendt Bendtsen kan bede styrelsen om det, fordi den er uafhængig. Det mener jeg, står klart."

Men måske kan piben få en anden lyd i dag, da Folketinget under forespørgselsdebatten kan pålægge ministeren at få fire specifikke spørgsmål til Konkurrencestyrelsen med i undersøgelsen af effekten ved OOXML i det offentlige.

Panel udpeges

Udover diskussionen den nuværende status for indførslen af de åbne standarder i det offentlige, vil it-ordførerne i fællesskab med Helge Sander formentligt udpege det uvildige ekspert-panel, der skal undersøge interoperabiliteten og konkurrenceforholdene omkring OOXML og ODF.

Blandt de navne der nævnes i rygtestrømmene er EF-dommer Bo Vesterdorf, der tidligere har haft afgørende fingre i domme mod Microsoft for misbrug af dominerende markedspositioner.

Også professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School har været nævnt som et oplagt valg til panelet.

Selskabet bag OOXML, Microsoft, har inden forespørgselsdebatten pudset sit kommunikationsbureau på to af landets it-medier for at udtrykke bekymring omkring et eventuelt valg af en "politisk domstol."´

Debatten følger efter diskussion om forhøjelse af årspenge til Prins Joachim og kan følges her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere