Artikel top billede

Pengene skal blandt andet bruges til at forbedre infrastruktur og boliger i Irland. Her Cork. (Foto: Dan Jensen)

Efter dom: Sådan vil Irland bruge de milliarder af kroner, som Apple skal betale i manglende skat

Irlands premierminister Simon Harris har allerede en ide om, hvad Irland skal bruge de 98 milliarder kroner på, som Apple skal betale i manglende skat.

De 98 milliarder kroner, som Apple skal betale til Irland i manglende skat, kommer til at falde på et tørt sted.

Apple blev tirsdag dømt til EU-domstolen til at betale de mange penge til Irland, da selskabet gennem mange år stort set ikke har betalt selskabsskat i Irland, hvor selskabet har dets europæiske hovedkvarter.

Irland indkasserer i dag samlet set omkring 200 milliarder kroner om året i selskabsskat fra alle virksomheder i landet.

De 98 milliarder kroner udgør dermed en betydelig stigning i landets samlede indtægter, når pengene falder.

Den irske regering skal nu til at tage stilling til, hvad pengene konkret skal bruges på.

Premierminister Simon Harris siger ifølge Reuters, at han forestiller sig, at de mange milliarder skal investeres i blandt andet infrastruktur og boligbyggeri.

Irland har ellers været indædt modstander af, at Apple skulle betale skattekronerne med bagudvirkende kraft, da Irland selv var med til at lokke Apple til landet med lovning på netop ultralav selskabsskat.

Apple har gennem årene betalt helt til 0,005 procent i selskabsskat i landet.

Det svarer til, at selskabet har betalt en halvtredser i skat for hver million kroner, som den har tjent.

“Pengene kan ikke indgå i det daglige forbrug, da vi modtager disse penge en enkelt gang, men der er muligheder for, hvad vi kan bruge dem til,” siger Simon Harris.

Han siger, at pengene eksempelvis kan bruges på at ‘adressere nogle af de presserende infrastrukturelle udfordringer, kapital-udfordringer og boligmæssige udfordringer,’ som plager Irland for tiden.

“Vi har virkeligt problemer og har brug for at investere her i landet, når det gælder områder som boliger, vandforsyning og energiforsyning,” siger Simon Harris.