Artikel top billede

(Foto: Frederik Danvig)

Apple dømt og kan ikke anke: Tvinges nu til at betale enorme 98 milliarder kroner i manglende skat i EU

Apple taber med et brag sin appel-sag i EU-domstolen om manglende betaling af milliarder af skattekroner i EU.

Apple skal betale enorme 13 milliarder euro - næsten 98 milliarder kroner - tilbage i skat til Irland, hvor selskabet har sit EU-hovedkvarter.

Sådan lyder en helt ny afgørelse fra EU-domstolen, der dermed som sidste retsinstans sætter det sidste og afgørende punktum i den langtrukne sag.

EU-Domstolen lægger sig med dommen helt på linie med EU-kommissær Margrethe Vestager, som i 2016 stod i spidsen for den markante skatteregning til Apple.

Apple fik tilsendt regningen fra EU med den begrundelse, at Apple i mange år havde lukreret på ulovlige skatterabatter, som Irland havde tildelt selskabet.

Det betød, at Apple i praksis stort set ikke lagde en krone i skat i Irland, hvor selskabet ellers var skattepligtigt i forhold til en stor del af den omsætning, som selskabet henter i EU.

Apple betalte i 2014 eksempelvis blot 0,005 procent i selskabsskat i Irland, der i en årrække - med succes - forsøgte at tiltrække de store it-selskaber ved at lokke med meget lav selskabs-skat.

“EU-domstolens afgørelse er den afsluttende i sagen og understøtter EU-Kommissionens beslutning i 2016: At Irland gav Apple ulovlig støtte, som Irland nu skal hente ind igen,” lyder det i afgørelsen fra EU-domstolen.

Apple er ikke overraskende ikke tilfreds med afgørelsen. Den er imidlertid endelig, i det det europæiske retssystem ikke har yderligere appel-muligheder.

“EU-Kommissionen forsøger at ændre reglerne bagud og ignorerer, som det er påkrævet af international skattelov, at vores indkomst allerede blev beskattet i USA,” lyder det fra Apple.