Artikel top billede

Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner

Irland forlanger med stort flertal i parlamentet, at EU annullerer krav om skattebetaling på 97 milliarder kroner til Apple, der med mangeårig særaftale med Irland stort set ikke har betalt skat.

Irland vil sammen med Apple forsøge at få EU til at annullere den gigantiske skatteregning, som EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) har tildelt selskabet.

EU tildelte for få uger siden Apple et gigantisk skattesmæk på 97 milliarder kroner, da EU kendte Apples skatteaftale med Irland ulovlig.

Særaftalen med Apple indførte en skatteprocent i Irland for selskabet på blot 0,005 procent - altså at Apple skulle betale 50 kroner i skat for hver million tjente kroner.

Du kan læse mere om EU-afgørelsen her: Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Det ligger fast, efter det irske parlament, The Dail, til en ekstraordinært indkaldt afstemning onsdag aften stemte om, hvorvidt Irland skulle stille sig på Apples side i sagen.

36 parlamentsmedlemmer stemte imod, mens hele 93 stemte for.

Det betyder, at den irske regering nu skal anmode EU om at annullere bøden.

EU mener, at Irland ulovligt har favoriseret Apple fra 2003 til 2014 på en måde, der har skadet den fri konkurrence.

Kan skade Irlands omdømme

Ganske vist vil Irland kunne score et meget stort beløb i tabte skatteindtægter - helt op til 13 milliarder euro. At parlamentet alligevel har valgt at støtte Apple skyldes, at mange mener, at det vil skade Irlands omdømme som et land, hvor det kan betale sig at gøre forretninger.

I den lange debat op til afstemningen fremførte flere, at EU's afgørelse bygger på love og regler, der slet ikke var vedtaget, da Apple etablerede sig i Irland.

"Usikkerhed skræmmer investorer væk og forsinker investeringer," lød det fra Irlands minister for job, virksomheder og innovation, Mary Mitchell O'Connor, under debatten.

Irland har i mange år været kendt som et attraktivt land at placere hovedkvarter for selskabers europæiske forretninger, da skatteprocenten for virksomheder med base i landet er meget lav.

Det har betydet, at mange amerikanske it-virksomheder har placeret deres europæiske hovedkvarterer i landet - heriblandt Google, Dell, Airbnb, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Oracle, PayPal, Twitter, Uber, Yahoo, Microsoft og altså Apple.

Eksempelvis bliver en meget stor del af Googles omsætning i Danmark faktureret ud fra Irland, hvilket gør, at selskabet undgår at betale dansk skat for en stor del af dets danske omsætning.

Det kan du læse mere om her: Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Apple beskæftiger omkring 6.000 medarbejdere i Irland, og selskabet har åbentlyst truet med at trække sig ud af Irland på grund af EU's fremfærd mod selskabet.

Apple-topchef Tim Cook har kaldt EU's bøde for skatteunddragelse for 'total political crap' med henvisning til, at både Apple og Irland har fulgt alle regler.

Læs også:

Efter EU's milliard-skattesmæk til Apple i Irland: Nu melder England sig 'open for business' med Apple

Efter EU-skattesmæk til Apple på 100 milliarder kroner: Her er fem mulige udfald af sagen

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

USA i angreb på EU: Nallerne væk fra Apples skatte-milliarder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere