En ny drejning er netop sket i en efterhånden ni år gammel retssag, hvori Apple beskyldes for at have modtaget gunstig skattestatus i Irland, hvilket resulterede i en fordel på 13 milliarder euro - svarende til 97 milliarder kroner.
Irland skulle altså ifølge anklagere have givet Apple visse skattemæssige fordele, som skulle have sparet Apple for penge i skat.
Vi kommer til, hvilken drejning, som sagen nu har taget, men først er det nødvendigt med lidt baggrund:
I 2014 iværksatte EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager en undersøgelse af to skattedomme i Irland, hvori hun havde mistanke om, at der sket en kunstig sænkelse af den skyldige skat siden 1991.
I undersøgelsen af sagerne fandt man, at virksomheden i 2003 havde fået en "effektiv selskabsskattesats" på kun 1 procent af dets europæiske overskud og kun 0,005 procent i 2014.
I 2016 konkluderede Europa-Kommissionen, at fordelene mellem 1991 og 2014 udgjorde ulovlig statsstøtte og beordrede Irland til at inddrive pengene. Hvilket Irland har modsat sig.
I 2020, ved Den Europæiske Unions almindelige domstol, annulerede man så EU-kommissionen afgørelse, fordi den ikke havde påvist, at skattefordelen var kunstig.
Dermed så et altså ud til, at Alle slap for bøde. Men torsdag kom seneste nyt i sagen altså:
Torsdag stillede EU-Domstolens generaladvokat, Giovanni Pitruzzella, sig på kommissionens side og sagde, at domstolens dommere skulle tilsidesætte den almindelige domstolsafgørelse og henvise sagen tilbage til den lavere domstol.
"Den dom fra retten om 'skatteafgørelser' vedtaget af Irland i forhold til Apple bør tilsidesættes," sagde han i en ikke-bindende udtalelse, ifølge Reuters.
Han peger på, at retten begik en række fejl i lovgivningen og havde også undladt at "korrekt vurdere substansen og konsekvenserne af visse metodiske fejl, som ifølge Kommissionens beslutning var ugyldige i skatteafgørelserne".