Artikel top billede

Lars Mathiesen, formand for Dansk It, var på et pressemøde tirsdag eftermiddag med til at sparke gang i debatten om domænefællesskaber. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Dansk It vil effektivisere det offentlige

Domænefællesskaber skal være med til at kickstarte en nødvendig effektivisering af det offentlige, mener Lars Mathiesen, formand for interesseorganisationen Dansk It.

Interesseorganisationen Dansk It vil sparke gang i debatten om, hvordan it kan være med til at effektivisere den offentlige sektor.

Bolden, der skal bringes i spil, hedder 'domæne-fællesskaber', og det første spark fandt sted ved et pressemøde på Christiansborg tirsdag.

På pressemødet blev en ny rapport om domæne-fællesskaber præsenteret.

Domænefællesskaber skal bløde op på grænserne i den offentlige sektor og skabe mulighed for mere digitalt samarbejde på tværs af forvaltninger, regioner, kommuner og statslige institutioner.

Digitaliseringen i Danmark går den rette vej, men hvis vi skal leve op til morgendagens udfordringer, er det nødvendigt at bryde betonstrukturerne i den offentlige sektor, lyder budskabet.

"Vi står stadigvæk overfor en udfordring, når det gælder at nedbryde, hvad vi kalder for silotankegangen i det offentlige. Det kan lyde meget tungt, men i sidste ende betyder det bare, at vi skal sætte skub i en moderniseringsproces, der får stor betydning for den offentlige service som borgerne modtager," fortalte Lars Mathiesen, formand for Dansk It, på pressemødet.

Domænefællesskab giver varme hænder

På pressemødet gav Dansk It's udviklingschef, Jacob Primault, et konkret eksempel på, hvordan danskerne kan få gavn af domænefællesskaber i hverdagen.

Ifølge Dansk It kan Færdselsstyrelsen afgøre 95 procent af alle ansøgninger om at blive vognmand på fem minutter. I praksis er sagsbehandlingstiden dog på cirka otte uger, fordi en godkendelse som vognmand kræver, at oplysninger bliver indhentet manuelt fra en række forskellige myndigheder.

Desuden kan domænefællesskaber bidrage til at løse manglen på arbejdskraft.

Fortsættes...

Kan redde liv

"Effektiviseringen vil betyde, at mange medarbejdere frie hænder til andre arbejdsopgaver. Det kan bidrage med mange af de varme hænder, som vi står og mangler på arbejdsmarkedet. En mangel, der ikke bliver mindre i takt med den demografiske udvikling," siger Jacob Primault.

Han bakkes op af Venstres it-ordfører Michael Aarestrup Jensen, der ikke ser nogen problemer ved domænefællesskaberne.

"Domænefællesskaber giver mulighed for at effektivisere processerne i det offentlige helt uden omkostninger, " siger Michael Aarestrup Jensen (V).

Det lyder jo helt fantastisk, men helt så let er det vel ikke. Er der ikke en risiko for, at implementerings-processen kommer til at gøre ondt på brugerne af den offentlige service?

"Jeg kan ikke se, hvordan det kan komme til at gøre ondt på nogen. Tværtimod får borgerne gavn af effektiviserings-gevinsterne, og i sundhedssektoren kan det i sidste ende være med til at redde liv," siger Michael Aarestrup Jensen (V)

Et langt, sejt træk

Det Radikale Venstre mener også, at der er store perspektiver i domænefællesskaberne, men partiets it-ordfører Morten Helveg Petersen slår fast, at det ikke bliver en let proces.

"Det er ikke noget, som vi får gennemført over night . Det kræver, at der bliver ændret vaner og arbejdsgange i det offentlige, og det kan vise sig at blive et langt og sejt træk," vurderer Morten Helveg Petersen, der mener, at det kræver højere politisk prioritet, hvis visionen skal blive til virkelighed.

"Domænefællesskaberne skal have langt højere politisk prioritet. I virkeligheden mener jeg, at alle fagudvalgene på Christiansborg burde sætte sig ned og overveje, hvad den her type effektivisering kan bidrage med på netop deres område," siger Morten Helveg Petersen.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere