Artikel top billede

Ny Galileo satellit skal holde pladsen i køen

Nedtællingen til opsendelsen af endnu en Galileo-satellit er begyndt. Men satellitten får kun lille praktisk betydning. Hovedformålet er at bevare råderetten over projektets frekvenser i rummet.

Det ambitiøse og stormomsuste fælleseuropæiske satelliteventyr Galileo går senere i denne måned ind i en ny fase. 27. april får den ensomme testsatellit Giove-a nemlig en følgesvend hen over himlen i det tomme rum, højt over jordens overflade.

Nedtællingen for Galileos anden testsatellit, Giove-b er nemlig lige på trapperne på opsendelsesstedet i Kazakhstanske Baikunur, omkring 2100 kilometer sydøst for Moskva. Her vil en Suyuz raket bringe den europæiske satellit i kredsløb om jorden.

Skal holde på frekvenser

Opsendelsen af Giove-b har to primære funktioner for det europæiske rumprogram, fortæller Per Knudsen, der er statsgeodæt hos DTU Space og desuden national delegeret i i ESAs programudvalg for navigation.

"Den primære rolle er at sikre frekvenserne i rummet," siger Per Knudsen.

De internationale bestemmelser betyder nemlig at man ikke bare kan indehave frekvenser til brug i rummet uden rent faktisk at benytte dem, forklarer Per Knudsen. Derfor skal satellitten udsende navigationssignaler på de frekvenser som i forvejen er givet til Galileo projektet.

Men satellitten skal ikke kun holde pladsen i køen. De signaler som Giove-b udsender skal også bruges til test af de modtagere som er under udvikling til det færdigbyggede system, som kommer til at bestå af 30 satellitter og jordstationer.

Fortsættes...

Højere kvalitetskrav

Hvis alt går vel står hele projektet færdigt i 2013, mens yderligere 30 backup-satellitter frem til 2023 skal sendes i kredsløb.

Når Giove-b senere på måneden opsendes er det i sidste øjeblik, fortæller Per Knudsen. Giove-a blev nemlig for et par år siden opsendt i største hast i en udgave med de planlagte funktioner men til en billigere pris.

"Den har faktisk vist sig at holde og virke over al forventning og har allerede holdt dobbelt så længe som planlagt, siger Per Knudsen.

Der er imidlertid ingen fare for at Giove-b kun vil holde et par år. Den er nemlig bygget efter højere kvalitetskrav end Giove-a.

Selvom den anden satellit snart er i luften skal der være mindst fire satellitter i kredsløb før man rigtigt kan bruge systemet til noget, fortæller Per Knudsen. Den nye satellit sender nemlig de samme oplysninger ud som Giove-a.

Stor vigtighed for nogle

Imidlertid forventer Per Knudsen at der er en række mennesker som er særdeles spændte på opsendelsen, nemlig de danske deltagere i European GNSS (Global Navigation Satellite System) Evolution Programme.

"I ESA-regi har man startet et udviklingsprogram op, som Danmark og dansk industri deltager i. Og for mange af de projekter, som bliver sat i gang under dette program, er det selvfølgelig af stor vigtighed, at Giove-b kommer op," siger Per Knudsen.

Foreløbig er der sat en halv snes projekter i gang under programmet. Et af dem har danske partnere og handler om at håndtere signaler til navigation på det såkaldte c-bånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere