Støjfri GeForce FX 5900

Den nye GeForce FX 5900-chip er efterfølgeren til den udskældte GeForce FX 5800, der gjorde Nvidia til grin i hele branchen. Men det ser ud til at Nvidia har lært af tæskene, og gjort det rigtige denne gang.

Lavere frekvens

Efter fiaskoen med GeForce FX 5800 i begyndelsen af året har Nvidia været under et kolossalt pres for at få den næste chip på gaden. GeForce FX 5800, der var Nvidias første DirectX 9.0 grafikchip, blev dømt for dårlig af en enig presse.

Det altoverskyggende problem var lydniveauet på grafikkortene. Larmen fra køleren var i overkanten når grafikkortet kørte i 2D, men blev helt umulig at holde ud når der stod 3D-grafik på menuen og blæseren skruede op for omdrejningerne. Det er der blevet rettet med den nye chip.

Det tog kun Nvidia knap fem måneder, inden firmaet var klar med den nye chip. Forskellige design-teams arbejder med forskellige chips, og det er grunden til, at det kunne gøres så hurtigt.

Når en chip er klar til produktion, er der eksempelvis to andre teams, der arbejder på de næste to chips, vi kommer til at se i kommende produkter.

Nvidia har valgt at skrue lidt ned for klokfrekvenserne på den nye chip i forhold til den første GeForce FX. GeForce FX 5900 har en frekvens på 300 MHz i 2D-applikationer, og den bliver skruet op til 400 MHz i 3D.

I modsætning til forgængeren, så risikerer man ikke at pc'en letter på grund af et overdrevent kølesystem, selv når man spiller 3D-spil.

Lavt støjniveau

Vi har haft fat i Microstars GeForce FX5900-TD128 grafikkort, og her er støjniveauet ikke højere end at man sagtens kan være i stue med det. Når man pakker kortet ud, er man dog en smule skeptisk. Der sidder nemlig to blæsere på kortet. En på forsiden og en bagpå. Men de klarer jobbet og er forbavsende stille.

Lækkert og hurtigt grafikkort, med et stille kølesystem. Blæseren bagpå grafikkortet kan give pladsproblemer i nogle bundkort, så det bør man tjekke inden man køber
Faktisk larmede vores Pentium 4-køler mere end de to. MSI påstår da også, at lydniveauet er på kun 28 decibel, og det skal såmænd nok passe. Kortet blev heller ikke specielt varmt på noget tidspunkt, hvilket er et godt tegn på at kølingen er mere end effektiv nok.

Nvidia har valgt at gå tilbage til almindelig ddr-ram, og det er en af grundene til, at blæseren ikke larmer så meget. Den første GeForce FX model var ellers udstyret med ddr2-ram, men varmeproblemerne var for store, og så er ddr1-ram desuden billigere.

Det leder os hen til en af de andre ændringer, der er sket siden den første GeForce FX 5800. Man har nemlig fordoblet den interne busbredde fra 128 bit til 256 bit, og derfor kan man nu også bedre undvære den lidt hurtigere ddr2-ram.

Og det var faktisk et af ankepunkterne mod den første FX. At hukommelses­båndbredden på grafikkortet ikke var høj nok, og den derfor ikke ydede optimalt i høje opløsninger og med antialiasing slet til.

Vores test viser at GeForce FX 5900 rent ydelsesmæssigt ligger nogenlunde på linje med et ATI Radeon 9700 Pro. Nvidia har bevist, at GeForce FX 5800-fiaskoen var en enlig svale, og at man igen kan gå ned i sin lokale computerbiks og købe et Nvidia-baseret grafikkort uden at blive til grin.

Hele testen kan læses i PC World nummer 8/2003.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere