Artikel top billede

(Foto: klint)

Dansk ekspert: OLPC projekt sejler

Negroponte vil sælge den populære 100 dollar bærbare pc i USA. Dermed går han på kompromis med OLPC-projektets oprindelige idé. Det skyldes formentlig at projektet er presset.

Fremtiden for prestigeprojektet OLPC svæver i det uvisse efter at grundlæggeren Nicolas Negroponte i sidste uge proklamerede, at projektet fremover ikke bare vil sælge den populære linux-pc til den tredje verden, men også hjemme i USA.

Udmeldingen fik med det samme kritikken til at hagle ned over Nicolas Negroponte, som argumenterede for ideen med at fremhæve, at der også findes fattige børn i USA.

Samtidig mener grundlæggeren, at projektet ved at sælge maskinen i USA opnår en kritisk masse, som kan drive udbredelsen af de billige bærbare computere, og på den måde skubbe udviklingen af mere software i gang.

Desuden argumenterede Nicolas Negroponte for, at amerikanske børn ved hjælp af den såkaldte OX pc kan kommunikere med børn i den tredje verden og på den måde udvide deres horisont.

”Alle tre begrundelser er ret tynde for ikke at sige naive,” siger Jan Sølberg fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, som til hverdag arbejder med naturfag og it i undervisningen.

Jan Sølberg mener, at Negroponte netop ved at tage USA med i projektet er med til at øge den it-kløft mellem den udviklede og den tredje verden, som projektet i første omgang var sat i verden for at bygge bro over.

Ingen mangel på kritisk masse

Jan Sølberg mener ikke, at OLPC-grundlæggeren har ret, når Negroponte peger på behovet for en kritisk masse af billige bærbare i USA, som kan drive udviklingen af software fremad.

”Det er jo faktisk en del af tanken, at netop folk i den tredje verden skulle være med til at udvikle projektet, efterhånden som de fik adgang til it-kompentancer, siger Jan Sølberg.

Det tredje og sidste argument, som Nicolas Negroponte har fremført for at indlemme USA som aftagerland af de populære maskiner holder heller ikke, mener den danske ekspert i pædagogik.

”Der er intet, som taler til fordel for, at Xo’en til fordel for andre it-løsninger skulle gøre amerikanske børn bedre til at kommunikere med børn i den tredje verden,” siger Jan Sølberg.

Stort pres

Hvis Jan Sølberg har ret, må der være andre og mere tungtvejende grunde til, at OLPC-grundlæggeren nu vender på en tallerken i forhold projektets oprindelige målsætning.

”Jeg tror, at OLPC-projektet er presset fra mange forskellige sider, blandt andet fordi der er kommet så mange andre konkurrenter med på banen,” siger Jan Sølberg.

Der er ifølge Jan Sølberg ingen tvivl om, at OLPC har sat nye standarder for, hvad en pc skal kunne og ikke mindst hvad en pc skal koste.

Senest er konkurrencen taget til. Intel har droppet projektet efter ballade om deres eget undervisningsprojekt Classmate, mens den afhoppede OLPC-chef Mary Lou Jepsen nu vil udvikle en konkurrent til den billige ulands-pc.

”Ironisk nok har det nok været med til at underminere deres egen mulighed for succes,” siger Jan Sølberg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere