Artikel top billede

Hvorfor skal vi opfinde den dybe tallerken, når der er en tallerken, som har været på banen de sidste 20 år?", spørger it-chef i Struer Kommune, Ole Rønn Olsen.

Danske it-chefer skeptiske overfor åbne standarder

IT- og Telestyrelsen melder klar til åbne standarder. Men flere kommuner er usikre på, om de får brug for OOXML og ODF. I Struer klarer man sig fint med RTF, mener it-chef Ole Rønn Olsen.

Nu er det alvor.

Siden tirsdag har alle offentlige myndigheder i Danmark skullet kunne håndtere åbne standarder i kommunikationen med borgere og andre myndigheder.

Og det ser faktisk ud til at være lykkedes, mener i al fald IT- og Telestyrelsen.

”Vi har ikke modtaget nogen seerstorm, så vi regner med at myndighederne er parat,” siger Adam Lebech, der er kontorchef på It-strategisk kontor.

God tilslutning

Styrelsen har i en lang række samarbejdsfora orienteret om, hvordan de enkelte myndigheder helt konkret skal gribe implementeringen af de to åbne forsøgsstandarder an.

Og der har været god tilslutning, siger Adam Lebech.

Samtidig har alle leverandører meldt, at de er klar og understøtter formaterne, fortæller Adam Lebech.

”Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan være smuttere. Det har vi eksempelvis set med e-dagene, men vi har ikke hørt om nogen problemer endnu,” siger Adam Lebech.

Myndigheder som eventuelt har begynder-vanskeligheder med de omdiskuterede standarder skal da heller ikke forvente at få kontrolbesøg fra IT- og Telestyrelsen lige med det samme.

”Vi har lagt op til, at vi udarbejder en opfølgning om et halvt års tid, som vi vil orientere it-ordførerne om,” siger kontorchefen.

It-chef: "Spild af ressourcer"
Også i Struer Kommune, som er en af de 94 danske kommuner, der i det daglige skal implementere den nye praksis, er man parat til standarderne. Det fortæller konstitueret it-chef Ole Rønn Olsen.

”Modtager vi dokumenter i et af de nye formater, så kan vi læse det. Men spørger du mig, så synes jeg det er spild af ressourcer,” siger Ole Rønn Olsen.

Ole Rønn Olsen mener, at valget mellem Microsofts åbne dokumentstandard og ODF er en akademisk diskussion, som ikke kan bruges til ret meget i virkelighedens verden.

”I min terminologi er der en åben standard, der hedder RTF. Hvorfor skal vi opfinde den dybe tallerken, når der er en tallerken, som har været på banen de sidste 20 år?” spørger it-chefen.

Struer Kommune er en såkaldt Microsoft-kommune. Det betyder, at kommunen anvender et netværk af maskiner med blandt andet Microsoft Office.

”RTF har jo fungeret upåklageligt. Vi har uden de mindste problemer udvekslet dokumenter med kommuner, som har kørt Lotus,” siger Ole Rønn Olsen.

Blot skal Struer Kommune lige huske at sige, at dokumenterne ikke skal gemmes i doc-formatet, men som RTF.

Ifølge Ole Rønn Olsen er det forsvindende få af de dokumenter, som kommunen modtager, der er gemt i de åbne formater.

Hovedparten af de modtagne dokumenter er fra andre offentlige instanser, der følge Ole Olsen enten benytter Microsoft Office eller har fundet ud af at gemme dokumentet som RTF-formatet.

Vil ikke have OpenOffice overalt

Alligevel er kommunen altså klar til at tage imod dokumenter i de nye formater, fortæller Ole Olsen.

Men Struer Kommune har ikke installeret OpenOffice på alle maskiner.

”Vi vil ikke have OpenOffice til at ligge ude på alle maskiner bare for at kunne læse et dokument, som måske kommer,” siger Ole Olsen.

Også Næstved Kommune melder klar til åbne dokumentstandarder.

I al fald når det gælder ODF-formatet.

For Microsofts OOXML-format driller nemlig stadig en anelse i forbindelse med Excel- og Powerpoint-dokumenter.

Det fortæller Bo Guntofte, der er it-chef hos Næstved Kommune.

Det er primært den første version af Microsofts åbne format, som har drillet.

Ifølge it-chefen skulle en ny opdatering eliminere problemerne efterhånden, som den bliver installeret.

Klar til OpenOffice

Hvad angår ODF-formatet er 75 procent af kommunens Citrix-servere klar til det åbne format til OpenOffice.

”De resterende 25 procent kommer på i løbet af de næste to uger,” siger Bo Guntofte.

Indtil da sørger it-afdelingen om nødvendigt for at hjælpe den del af medarbejderne som ikke har adgang til formatet, fortæller Bo Guntofte.

Selv om kommunen altså er klar til de åbne dokumentstandarder, så regner it-chefen ikke at mærke meget til de åbne standarder i praksis.

”Det er da ikke sådan, at vi bliver overdænget med det,” siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere