På vej mod mindre mikrochips

På VLSI Symposium er der masser af gode forslag til, hvordan mikrochips kan blive mindre og hurtigere.

Nyhed

Mikrochip-konferencen VLSI Symposium, der fandt sted i den japanske by Kyoto, er netop overstået. Her afslørede producenterne hvilke teknologier, man vil kunne finde i fremtidens mikrochips.

Hvis chips skal blive hurtigere, skal de også mere kompakte, så de elektriske signaler ikke skal bevæge sig så langt. I øjeblikket benyttes 0,13 mikron eller 130 nanometer teknologi til fremstilling af mikrochips, og skridtet herefter hedder 90 nanometer.

Denne teknologi har man efterhånden styr på, og derfor er det først og fremmest de efterfølgende teknologier, hvor de typiske dimensioner er nede på 65 eller 45 nanometer, der diskuteres på VLSI Symposium.

Jo mindre dimensioner, des hurtigere kan transistorerne skifte mellem sine to tilstande. Problemet er bare, at strømmen i transistorerne skal have noget plads at bevæge sig på, for ellers risikerer man, at strømmen lækker fra transistorerne til underlaget med en ophobning af varme til følge. Det gælder altså om at mindske dimensionerne og samtidig sikre, at de elektriske signaler har plads til at bevæge sig og at transistorerne er isoleret bedst muligt rent elektrisk.

Amerikanske Intel er verdens suverænt største chipproducent. I de sidste par år har Intel forsket i såkaldte tri-gate transistorer, hvor de elektriske signaler får tre gange så meget plads at boltre sig på. Nu siger Intel, at teknologien vil være klar til fremstilling af 45 nanometer mikrochips i 2007.

AMD har brugt VLSI Symposium til at uddybe teknologien bag de fremtidige produktionsmetoder, som firmaet tidligere har annonceret. Her benyttes en blanding af nikkel og silicium i transistorerne, og dette materiale er bedre til at holde på strømmen end de nuværende materialer.

Toshiba fortalt også om en ny metode til at fremstille silicium-baserede mikrochips med 65 nanometer teknologi. Her benyttes materialet HfSiON, der fremstilles ved at tilføre metallet hafnium til en blanding af ilt, kvælstof og silicium, til at holde de elektriske signaler på plads. Derved sænkes strømforbruget, samtidig med at transistorerne kan pakkes tættere. Det gør teknologien særlig velegnet til bærbare enheder. Produktionen starter i 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere