Artikel top billede

Administrerende direktør Jørgen Bardenfleth fra Microsoft kalder it-udviklingen i folkeskolen "tankevækkende".

It-branchen bekymret over folkeskolens it-fremtid

Den seneste PISA-rapport viser, at computer-brug i folkeskolen falder. Det skaber bekymring hos branchen og eksperter.

Dansk Industri og topleder advarer mod it-udviklingen i folkeskolen – brugen af computere er faldet fra 2000 til 2006, mens den i hjemmet er steget eksplosivt, viser den seneste PISA-rapport.

Administrerende direktør Jørgen Bardenfleth fra Microsoft kalder udviklingen "tankevækkende" - ikke mindst fordi brugen af computer i hjemmet i samme periode er steget markant for både drenge og piger.

"Der er stilstand i skolerne," konstaterer han.

Derfor opfordrer han Bertel Haarder til på et ledelsesmæssigt plan at følge op på initiativer og måle mere på resultaterne.

Også hos direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri er der dybe panderynker.

"Det er ærgerligt - og bekymrende - at brugen af computere tilsyneladende er gået ned siden 2000. Og det er særligt ærgerligt i lyset af, at regeringen og Undervisningsministeriet faktisk har satset meget på it i folkeskolen med massive investeringer i computere fra 3. klasse og opefter," siger han

Holder indkøb tilbage

Men én forklaring kan være manglen på digitale undervisningsmidler, forklarer Tom Togsverd.

"Jeg ved fra leverandørsiden, at mange skoler holder tilbage med at indkøbe digitalt. Der er åbenbart stadig større veneration for bøger, der hurtigt out-dates, end for digitale indholdsprodukter, hvilket er en stor skam." siger han

Vi har mange potentialer for at udvikle spændende indhold - også med serious games, det vil sige computerspil med et pædagogisk og udviklende indhold, forklarer Tom Togsverd.

Ligesom Jørgen Bardenfleth peger Tom Togsverd mere måling. Han mener, at de unges it-færdigheder skal testes mere i folkeskolen.

Chefkonsulent bakker op

Chefkonsulent og souschef i center for Analyse og Erhvervsfremme, Knud Erik Hilding-Hamann fra Teknologiske Institut mener også, at udviklingen er utilfredsstillende.

Chefkonsulenten stod for nylig bag en undersøgelse, der viste store forskelle i danskerne digitale kompetencer.

"Dette (red. PISA-resultaterne) er ikke en tilfredsstillende udvikling og specielt ikke i lyset af at 38 procent af befolkningen i 2006 havde ingen eller kun svage it-færdigheder." siger han.

Derfor er hans budskab til undervisningminister Bertel Haarder, at sørge for, at it bliver betydeligt bedre integreret i de enkelte fag.

Bertel Haarder skal støtte lærerne i den proces, samt støtte skabelsen af langt flere virtuelle netværk mellem klasser på tværs af skoler, mener chefkonsulenten.

Endelig forslår Knud Erik Hilding-Hamann, at der gives IT lektier for – for de få elever uden PC i hjemmet kan godt indgå i grupper med elever der har PC.

Chefkonsulenten pointerer dog, at PISA-undersøgelsen udelukkende giver svar på hvor lang tid der bruges på computeren, men ikke præcis hvad den bruges til.

"Selvom tiden brugt på IT er reduceret så kan kvaliteten i brugen af computeren være forbedret. Det belyser undersøgelsen ikke." pointerer han.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Bliv AD-specialist hos PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Webanalytiker til digitale løsninger

Queue-it ApS

Team Lead Engineering

AURA A/S

Data Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere