Amitech-pc med Intel 865 chipsæt

Amitech er en af Danmarks største pc-producenter, og firmaet er blandt de første, der benytter Intels 865 chipsæt i en pc. Vi har testet firmaets nye topmodel, der hedder PowerLine 868. Den er udstyret med en 3,00 GHz Pentium 4 med 800 MHz systembus, og dermed skulle der være fart over feltet. Vi var dog ikke helt tilfredse med testresultaterne, der ikke imponerede.

865PE chipsæt

Danske Amitech har for nylig lanceret en ny, hurtig model ved navn PowerLine 868, og vi har haft dyret i testcenteret. Hjernen i pc'en er den nyeste processor fra Intel, nemlig en 3,00 GHz Pentium 4 med 800 MHz systembus. Processoren sidder på et Gigabyte 8IPE1000 bundkort med Intels 865PE chipsæt.

Chipsættet er de chips på bundkortet, der tager sig af kommunikationen mellem pc'ens enheder. Fordelen ved det nye chipsæt fra Intel er, at det understøtter Pentium 4 med 800 MHz systembus og hyper-threading samt dual channel DDR400 RAM, der vil være standarden i pc'er det næste års tid.

Derudover har chipsættet en stor mængde integreret funktionalitet, så man slipper for separate controllere eller indstikskort, og det gør pc'en billigere og godt forberedt på fremtiden.

865PE understøtter blandt andet to seriel ATA-porte, seks kanalers surround sound, 8x AGP og otte USB 2.0-porte.

Chipsættet har for øvrigt en storebror ved navn 875P. Denne chip er af en bedre kvalitet, så signalerne fra hukommelsen kommer hurtigere igennem systemet. Derfor er maskiner med 875P chipsæt en smule hurtigere, men også dyrere.

Computere med bundkort, der benytter 865-chipsættene, forventes at sælge godt i de kommende måneder. Til at starte med er bundkortene dog forholdsvis dyre, men et prisfald på chipsættene i juni vil hjælpe på det. Konkurrence fra tilsvarende chipsæt fra VIA, SiS og ALi vil presse prisen yderligere.

Konfiguration

For at udnytte de to hukommelseskanaler skal der være to RAM-moduler, og Amitech PowerLine 868 er udstyret med to gange 256 megabyte fra Buffalo.

Som standard leveres pc'en med en 120 gigabyte 7200 RPM harddisk fra Maxtor. Man kan dog selv ændre konfigurationen efter behag, og vi modtog en maskine med en ekstra harddisk som systemdisk, nemlig en Western Digital Raptor WD360.

Kapaciteten på denne harddisk er kun 36,7 gigabyte, men til gengæld roterer pladerne inden i harddisken med 10.000 omdrejninger i sekundet, og det gør Raptor til markedets hurtigste IDE-harddisk. Prisen for sådan en sag ligger omkring 1.500 kroner med moms, men så får man også fem års garanti.

Grafikkortet i standardmodellen er et Leadtek Winfast GeForce4 Ti4800SE, men for en merpris på 2.363 kroner kan man få et noget hurtigere Radeon 9800 Pro grafikkort i maskinen i stedet.

Maskinen er udstyret med et DVD-R/RAM-drev og et almindeligt dvd-drev. Begge optiske drev er fra LG. Dertil kommer netkort og modem. Højttalere, trådløs mus og tastatur af en tvivlsom kvalitet følger også med. Kabinettet er et helt traditionelt tower med god plads til udvidelser.

Mystiske resultater

I forhold til konfigurationen er ydelsen fra den testede maskine ret skuffende. Vi opnåede 40,7 point i Multimedia Content Creation 2003, og 3DMark2001 SE gav 11.135 point. Det er langt fra de resultater, vi opnåede fra en maskine med samme processor monteret på et bundkort med 875P chipsæt.

Resultaterne burde være noget højere med den hardware, man finder i pc'en, men hverken geninstallation af Windows XP, en BIOS-opdatering eller udskiftning af harddisk, grafikkort, RAM eller processor hjalp stort på ydelsen.

Vi kan ikke rigtig forklare de lidt sløje testresultater. Måske har vi bare haft fat i en mandagsmodel.

Desværre larmer pc'en også lovlig meget. Støjen kommer først og fremmest fra processorens køler, hvor blæserens hastighed varierer efter kølebehov. Det er ret enerverende at høre på.

En Amitech Powerline 868 i standardkonfiguration koster 15.999 kroner med moms, og for små 1.500 kroner ekstra kan man få den hurtige harddisk fra Western Digital med i købet. Prisen er inklusive Windows XP Home og tre måneders telefonhjælp, men uden skærm.

Prisen er såmænd i orden for en så veludstyret maskinen, i hvert fald hvis den også ydede derefter, men hvis man selv stykker en tilsvarende pc sammen, skulle man nok kunne spare et par tusinde kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere