Svensk tetra-net koster medarbejdere

Svenske kommuner må fyre brandmænd for at få råd til det nye digitale nødnet, som koster hundrede gange mere at bruge end det nuværende.

De svenske myndigheders pris for at koble sig på det nye digitale radio nødnet bliver så høj at flere myndigheder og kommuner frygter at blive nødt til at afskedige folk for at få det til at løbe rundt.

Det skriver Computerworlds svenske Søsterblad.

Den svenske udgave af Beredskabsstyrelsen har for nylig offentliggjort, hvad det det kommer til at koste de svenske myndigheder at koble sig på den svenske pendant til det det kommende danske nødradionet Sine (Sikkerheds Nettet.)

I Sverige bliver nødnettet kaldt Rakel (Radiokommunikation för Effektiv Ledning) og er ligesom i Danmark baseret på Tetra-teknologien.

Men i Sverige er processen lidt længere fremme, og skal ligesom i Danmark erstatte en lang række forskellige analoge radionet som stadig benyttes af myndigheder, redningstjenester og private firmaer.

Ifølge den svenske Krisberedskapsmyndigheten (KBM) kommer det til at koste landsting, kommuner og andre institutioner omkring 7.700 kroner om året per abonnement.

Tilslutningsafgiften har dermed kunnet presses længere ned end de 13.000 kroner som tidligere har været i spil. Det er muligt gennem bidrag fra den svenske regering, som frem til 2012 har afsat omkring 813 millioner kroner til Rakel.

Alligevel er prisen uden for økonomiske rækkevidde for flere af de svenske kommuner. Ifølge redningschefer i flere kommuner ser det ud til, at det bliver personalenedskæringer i de enkelte redningstjenester som skal finansiere det nye redningsnet.

-Jeg tror at Rakel bliver godt og stabilt. Men det skal betales med vores eksisterende budget. Omkostningerne går ud over antallet i beredskabet," siger Börje Karlsson, der er redningschef i Gnosjö og Gislaved til avisen.

Området får brug for hundredvis af radioer på Rakelnettet for at erstatte de nuværende bærbare radioer. Dermed løber omkostningerne op i lidt mere end 800.000 kroner eller hvad der svarer til tre procent af redningstjenestens årsbudget.

For at få råd til apparaterne må Gnosjö og Gislaved sige tre brandmænd op af styrken på 29 personer.

Det nuværende redningssystem koster omkring 80 kroner per bruger at holde kørende. Altså omkring en hundrededel af prisen for det nye digitale system.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere