Få fjernsyn på skærmen

Med en ekstern tv-tuner kan man få fjernsyn på computerskærmen uden at tænde for pc'en. Vi har haft en ViewSonic NextVision N5 ekstern tv-tuner under luppen, og med sådan en sag kan man forvandle en hvilken som helst skærm til et tv-apparat med mulighed for tilslutning af videomaskine eller dvd-afspiller. Så kan man få sig et fladt fjernsyn uden at blive ruineret.

TV uden pc

Hvis man vil se tv på sin computerskærmen, er en ekstern tv-tuner en oplagt løsning. Man behøver ikke at tænde for computeren for at se tv, og samme skærm kan bruges til både fjernsyn og computer.

Med en ekstern tv-tuner slipper man altså for pc-støjen, men et internt tv-kort i computeren har en del fordele frem for den eksterne version.

Når man køber et tv-kort til PCI-porten, får man typisk tekst-tv med i købet, og man får mulighed for at benytte computeren som videomaskine.

Endvidere kan man få lov til at se tv på en lille del af skærmen, mens man arbejder med computeren på resten af skærmen. Disse muligheder har man ikke med en ekstern tuner, der også er en del dyrere end et tv-kort.

Under alle omstændigheder skal man huske på, at computerskærme ikke er skabt til levende billeder.

Computerskærme er udviklet til at byde på høj skarphed, mens skærmen i tv-apparater har god kontrast og høj lysstyrke. Det er dog ikke værre, end at langt de fleste vil være fuldt tilfredse med det tv-billede, som computerskærmen kan levere.

Der findes billedrørsskærme, der er forsynet med en særlig teknologi, der gør dem ekstra velegnede til tv og video. Det vil først og fremmest sige en mulighed for at sætte lysstyrken kraftigt i vejret. Philips, Samsung og ViewSonic er blandt de firmaer, der fremstiller sådanne skærme under navne som LightFrame, Magic Bright og UltraBrite.

Fladt fjernsyn

Hvis man vil have det bedst mulige tv-billede på computerskærmen, er en almindelige billedrørsskærm under alle omstændigheder at foretrække. Endnu er det de færreste fladskærme, der har lige så god kontrast, lysstyrke og farvegengivelse som skærme med billedrør, og det kan man godt se. Man kan sagtens se fjernsyn på en fladskærm, men kvaliteten er altså ikke helt så god, som man er vant til.

Til gengæld betyder den forholdsvis høje responstid på LCD-skærme ikke så meget, når man ser tv. Hurtige rulletekster hakker lidt i det, men ellers er der ingen problemer. Endvidere sparer man på strømmen ved at se fjernsyn på en fladskærm, og så er det jo rart med et sexet, fladt fjernsyn i stedet for den store kasse, de fleste af os har stående i stuen.

Man kan selvfølgelig også vælge at købe en fladskærm, der i forvejen indeholder tv-tuner. Adskillige producenter har sådanne skærme i sortimentet. For eksempel har Philips netop lanceret 150MT2 på 15 tommer til knap 5.000 kroner med moms. Firmaer som Sharp, Sony og Samsung satser på flade LCD-fjernsyn, der ikke kan anvendes som computerskærm.

Fladskærme med indbygget tv-tuner er for det meste optimeret til denne brug, og man får ekstra faciliteter som picture-in-picture med i prisen. Til gengæld er det billigere at købe en fladskærm og en tv-tuner hver for sig, for alle apparater med tv-tuner pålægges en EU-told på 14 procent.

Hvis man vil have en meget stor tv-skærm at kigge på, kan en projektor for øvrigt være løsningen. Desværre er projektorer stadig ret dyre. Man kan godt regne med at give over 20.000 kroner for sådan en sag, hvis kvaliteten skal være til at leve med.

NextVision N5

Vi har lånt en NextVision N5 tv-tuner fra ViewSonic. NextVision N5 er en aflang sort boks, der ved hjælp af en lille fod kan stilles på højkant, og så fylder den ikke meget på skrivebordet. Desværre er strømforsyningen ikke indbygget, så man slipper ikke for en ekstra boks på gulvet. Prisen er omkring 1.500 kroner med moms.

Her er NextVision N5 anbragt ved siden af en 17 tommer fladskærm.
Opsætningen af tuneren er ligetil. Den er lige så nem at bruge som et almindeligt fjernsyn, og det tager kun fem minutter, før man er klar til at se tv. Der medfølger en lidt ubehjælpsom brugervejledning, der ikke er til megen nytte, men de fleste vil nok kunne klare sig uden.

Vi forbandt tuneren til en billig fladskærm på 17 tommer, og satte også et par højttalere til. Via en menu på skærmen beder man tuneren om at scanne efter tv-kanaler. Efter et par minutter har tuneren fundet ud af, hvor mange kanaler, der kan fanges ind, og så kan man læne sig tilbage og se fjernsyn.

Som tuner fungerer NextVision N5 ganske glimrende. Kanalerne indfanges og fastholdes mindst lige så godt, som et gennemsnitligt fjernsyn kan klare det. Man skifter kanal eller justerer lydstyrke med en lille, let fjernbetjening.

Lyden i Nicam stereo er også fuldt tilfredsstillende. En ordentlig lyd kræver selvfølgelig et par gode højttalere.

Man bliver hurtigt træt af at høre på de små højttalere, man ofte finder indbygget i fladskærme, men et par almindelige pc-højttalere kan være gode nok. Bedst er det selvfølgelig at slutte tuneren til et stereoanlæg, men her mangler man en ledning med mini-jack til tunerens lydudgang i den ene ende og et par phono-stik i den anden. Den må man selv ud og købe.

På fjernbetjeningen finder man en knap ved navn Freeze. Med den kan man fastfryse tv-billedet, og det er da en sjov detalje. Funktionen kan være nyttig, når man skal skrive lottotallene af fra skærmen, men ellers er det svært at se, hvad man skal bruge Freeze-funktionen til.

Forringet billedkvalitet

Tuneren kan levere et billede i fire forskellige opløsninger op til 1024x768 i 24 bit farver med en maksimal opdateringsfrekvens på 75 Hz. Vi kunne ikke se nogen nævneværdig forskel på billedkvaliteten i forskellige opløsninger, når vi så tv. Til gengæld gav en høj opløsning et bedre billede ved afspilning af dvd-film. Man kan vælge mellem 4:3 og 16:9 format, så tuneren fungerer også sammen med skærme i bredformat.

Signalet fra pc'en kan gå gennem NextVision N5, så skærmen både kan bruges til computeren og til fjernsyn. Tuneren har også indgange til video og dvd-afspiller i form af S-VHS og composite. Man skifter mellem input-signalerne ved at trykke på en knap på tuneren eller fjernbetjeningen.

Kvaliteten af signalet fra computeren forringes dog en smule, når det skal igennem tv-tuneren, og det er ikke smart.

Skarpheden forringes, og hvis man netop har købt en dyr computerskærm for at få optimal billedkvalitet, vil man næppe acceptere det kvalitetstab, som tuneren giver - om end det ikke er dramatisk.

Bortset fra den lettere forringede kvalitet af signalet fra computeren fungerer løsningen godt nok. Det VGA-kabel, der skal forbinde tuneren med pc'en, er dog lige kort nok.

Konklusionen må blive, at NextVision N5 er et udmærket produkt, hvis man har en computerskærm tilovers, som man gerne vil forvandle til et fjernsyn. Produktet er også smart, hvis man vil have et fladt fjernsyn uden at blive ruineret, for prisen for tuneren og en fladskærm på 17 tommer kan holdes på under 5.500 kroner. Til gengæld må man finde sig i en lettere forringet billedkvalitet, hvis signalet fra en computer skal igennem tuneren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere