Open source-forening håner Microsofts åbne format

Foreningen for Open Source Leverandører beskylder Microsoft for ikke at levere et reelt åbent format til det offentliges åbne standarder. Microsoft forstår ikke kritikken.

Høringssvarerne om åbne standarder i den offentlige sektor fra Foreningen for Open Source Leverandørerne og Microsoft har – næsten som ventet - udformet sig som en slåskamp på formater.

I det røde ringhjørne står open source leverandørerne og peger på ODF, som den eneste standard, som offentlige myndigheder skal benytte som dokumentformat.

I det blå hjørne står den forsvarende mester, Microsoft, der hidtil har siddet tungt på de offentlige dokumenter.

Og it-giganten forsikrer, at dets EOXML-format er modent, udbredt samt lever op til alle krav om åbne standarder, selv om formatet endnu ikke er ISO-certificeret som åbent standarddokument.

"Microsoft skal i denne anledning nævne, at med lanceringen af Office 2007 i januar måned 2007 er ECMA Open XML default standard for disse nye programmer. Ligeledes kan brugere af tidligere versioner af Office (Office 2003, Office XP og Office 2000) implementere EOXML ved installere en gratis kompatibilitetspakke (..). Det er derfor Microsofts forventning af EOXML i løbet af få
måneder vil være langt mere udbredt end det er i dag," lyder det blandt andet i et endnu ikke offentliggjort udkast til Microsofts høringssvar.

Skruer bissen på

Men den køber formand Morten Kjærsgaard fra Foreningen for Open Source Leverandører ikke.

"Vi bliver nødt til at skrue bissen på nu, for det pudsige ved Microsoft udsagn er jo, at det jo slet ikke er udbredt på nuværende tidspunkt. Selskabet kører derfor en aggressiv kampagne for at det offentlige indfører EOXML," siger han.

Morten Kjærsgaard forklarer, at han ser Microsofts kampagne som et udslag af frygt for at tabe dets kæmpe markedsandele i Danmark, som han i samme moment benævner som et "Microsoft-laboratorium".

Lukket standard?

Foreningen hævder desuden, at Microsoft format er uprøvet – og ikke mindst lukket.

"98 procent ved Microsofts format er åbent. Men de sidste to procent er lukket, og det bør det offentlige selvfølgelig ikke stille sig tilfreds med," mener Morten Kjærsgaard.

Direktør for politik og strategi hos Microsoft Danmark, Marianne Weir, undrer sig over kritikken.

"Vi har haft en tredjepart, IDC, til at vurdere ODF og vores Open XML. Analysehuset konkluderede, at begge formater er åbne. Så jeg forstår simpelthen ikke kritikken," siger hun.

Marianne Weir stiller sig dog åben for, at EOXML og ODF kan leve i sameksistens.

Beslutningen om indførelsen af det ene, andet eller begge formater vil dog i sidste ende være op til videnskabsminister Helge Sander (V) og de it-politiske ordfører på Christiansborg, der i løbet af foråret vil strikke den endelig implementeringsplan for åbne standarder sammen.

En standard – ikke to

Men Morten Kjærsgaard frygter ikke, at EOXML bliver valgt, hvis det it-ordførerne beslutter sig for kun at indføre ét åbent standarddokument.

"Det har jeg slet ikke fantasi til at forestille mig, så det betragter jeg ikke som en sandsynlig risiko. De to vigtigste parametre er jo, at det ikke er en åben standard, og at OOXML ikke skaber konkurrence, som er så centralt i regeringens udspil," siger han.

Konkurrencen skabes ikke ifølge Morten Kjærsgaard, fordi alle producenter ikke har mulighed for at udvikle produkter til EOXML.

Alle høringssvar fra det offentlige og private vil være Videnskabsministeriet i hænde på fredag 23. marts.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere