Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

OpenAI klar med længe ventet ny AI: Den splinternye 'o1' kan løse komplekse opgaver af hidtil uset karakter

ChatGPT's nyeste model kan noget, som almindelige sprogmodeller ikke kan.

OpenAI’s hypede ’Strawberry’-model ser dagens lys i form af en ny model kaldet ’o1’.

Her er ifølge selskabet tale om en kunstig intelligens, som er bygget efter andre principper end de storskalasprogmodeller, tjenester som ChatGPT’s GPT-4 model anvender.

I stedet er o1 den første ’ræsonnementsmodel’.

Det er en type AI-model, som sigter efter at være bedre til at løse komplekse opgaver, der kræver indviklede tankerækker at løse.

Modellen omtales af OpenAI som en ’preview’ model og den første af sin slags, mens selskabet samtidig indikerer, at der flere efterfølgere er på vej.

’o1-preview’ arbejder ved at strukturere sin tankerække, før den giver svar, en type ræsonnement, som i højere grad ligner den menneskelige tilgang til at løse opgaver.

OpenAI påpeger her, at den nye model med den metode bliver langt bedre til at løse opgaver fra en række domæner, såsom matematik og programmering.

”Modellen er langt bedre til løse avancerede matematik-opgaver end jeg er, og jeg havde matematik som sidefag på universitetet,” påpeger OpenAI’s chefforsker, Bob McGrew overfor tech-mediet The Verge.

Hvor GPT-4o alene kan score 13 procent rigtige i en kvalifikationseksamen fra de internationale matematik-olympiader, scorer o1 83 procent.

I Codeforce-programmeringskonkurrencer, lander o1 modellen blandt den bedste ottendedel af deltagerne.

Dyr og regnetung

OpenAI’s nye model bliver tilgængelig igennem selskabets ChatGPT-tjeneste, hvor den vil kunne vælge blandt selskabets øvrige modeller, såsom GPT-4o eller GPT-4.

O1-modellens arbejdsgang gør, at ChatGPT vil bruge mere tid på at forstå et spørgsmål og tilrettelægge et svar, før det genereres.

Modellen bliver betragtelig dyrere at anvende, end OpenAI’s nyeste GPT-4o model.

Hvor det koster 15 amerikanske dollar for en million tokens fra GPT-4o, løber en million tokens fra o1-preview op i 60 dollar.

Sammen med modellen lanceres en hurtigere, men mindre kompleks ’o1 mini’ version, der koster en femtedel af hvad den større model koster.

O1 preview debuterer denne uge til abonnenter på ChatGPT Plus og Teams tjenesterne, mens Enterprise- og Education-versionerne af ChatGPT kan forvente at få adgang til den nye model en gang i næste uge.