KL: Nu må vi se på borgervenlige it-løsninger

For KL betyder den kommende fællesoffentlige digitale strategi, at foreningen har en unik chance for at understøtte borgernes behov for flere og bedre it-løsninger. Det skal offentlige standarder blandt andet hjælpe med til.

Kommunernes Landsforening (KL) har en plan.

Den går ud på, at digitaliseringen i den offentlige sektor skal gøre det nemmere at være borger.

Konkret betyder det, at borgerne skal have bedre indsigt i egne sager og hurtigere behandlingstider hos de offentlige myndigheder.

Derfor har KL i den kommende fællesoffentlige it-strategiplan kæmpet for, at alle offentlige it-løsninger skal standardiseres for både stat, regioner og kommuner.

Der skal være en reel fordel

Standardiseringen har som formål at lette sammenhængen mellem disse myndigheder – både overfor borgerne og selve myndighederne.

For KL er indførelsen af standarderne altså vigtig, når der skal udvikles løsninger til den offentlige sektor. Men selve opgaverne kan sagtens varetages af flere leverandører, der skal kæmpe om at levere den bedste løsning inden for de udstukne standarder.

"Vi skal ifølge strategiplanen jo ikke bare indføre it-løsninger, systemer og software for at lette de administrative byrder internt. Vi skal gøre det på de områder, hvor borgerne også får en reel fordel med ændringerne," forklarer centerchef Jakob Harder fra KL.

Han peger på, at it-udviklingen og -ændringerne derfor skal ske i samarbejde med de naturlige aktører, som først og fremmest er borgerne .

Deres behov passer dog ikke altid ind i den offentlige opsætning, som derfor må tilpasses frem for, at det er borgerne, der skal tilpasse sig det offentliges it-systemer. .

Offentlige løsninger ikke brugervenlige nok

Et af de hovedområder, som ligger Jakob Harder og KL meget på sinde i forbindelse med både udarbejdelsen af den offentlige it-strategi og den efterfølgende høring, er brugervenlighed.

"Borgerne benytter jo ikke det offentliges selvbetjeningsløsninger i den grad, vi ønsker. Og det gør de måske ikke, fordi eksempelvis selvbetjeningsløsningerne simpelthen ikke er gode nok. Og det må vi have gjort noget ved, så borgerne kan få de klare fordele, der kan skabes med digitale løsninger," fortæller Jakob Harder.

Et langt sejt træk

Han peger dog på, at det ikke sker ved at knipse med fingrene.

"Udviklingen af det offentliges tilbud til borgerne er et langt sejt træk. Og det bliver faktisk vanskeligere og vanskeligere at servicere borgerne digitalt, fordi de lavthængende frugter allerede er høstet," udtaler Jakob Harder.

Og af den grund anser han den fællesoffentlige strategi, som bydende nødvendig, fordi nu står større og mere komplicerede projekter over for snarlig udarbejdelse.

Den fællesoffentlige it-strategi er udarbejdet af regeringen, Danske Regioner og KL. Den bliver offentliggjort i næste uge og derefter sendt i høring hos en lang række af offentlige og private virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere