Computer til de fattige

I den vestlige verden er dagligdagen gennemsyret af IT, men i fattigere områder er computere stadig et særsyn. En ny slags billig computer kaldet Simputer skal udbrede IT-kendskabet til fattige befolkningsgrupper. Computeren ligner mest af alt en lettere forvokset penbaseret lommecomputer, der kører Linux og kan forsynes med chipkort.

Enkel og billig

En Simputer er en brugervenlig og billig computer, der skal bruges til at udbrede informationsteknologi til den brede befolkning i fattige lande - i hvert fald hvis det står til folkene bag den indiske organisation The Simputer Trust. Folk skal have adgang til en computer på samme måde, som de fleste har adgang til en telefon.

En Simputer er et billigt alternativ til pc'en, og faktisk ligner den mest af alt en lommecomputer.

Simputer er en sammentrækning af ordene simple computer, men det kan også stå for Simple, In-expensive Multi-lingual People's computer, altså en enkel, billig flersproget folkecomputer.

Computeren skal koste omkring 9000 indiske rupee, svarende til 1.400 danske kroner. Det er selvfølgelig stadig mange penge for en familie, der tjener få kroner om dagen, men folkene bag Simputer håber da også, at regeringer og større multinationale organisationer kan lokkes til at betale en bid af kagen.

Dertil kommer, at computeren kan deles mellem flere mennesker. Et fattigt lokalsamfund kan nøjes med at investere i en enkelt Simputer og et antal chipkort, der svarer til antallet af interesserede brugere.

Et chipkort koster kun en tikrone, og det kan rumme brugerens profil, så brugeren med det samme får adgang til sine data, som kan ligge på selve chipkortet eller på lokalsamfundets server. Det er så meningen, at folk kan leje computeren en enkelt dag for en billig penge.

Simputer læser op

En Simputer fordres med data på samme måde, som man kender det fra lommecomputere. Hele brugerfladen er dog gjort så enkel som overhovedet muligt, så alle kan være med.

Man navigerer rundt mellem ikoner med knapper eller en pen, og hvis man vil indtaste tekst, sker det enten via et tastatur på trykfølsomme skærm, hvor "tasterne" aktiveres med pennen, eller også beder man computeren om at genkende enkelte tegn, som man tegner med sin pen. Computeren har USB-port, så man kan også tilslutte et tastatur eller en anden USB-enhed.

Output består af tekst, billeder og lyd. Tekst er selvfølgelig ikke meget bevendt for analfabeter, og her kommer Simputers evne til at oversætte tekst til syntetisk indisk tale ind i billedet. Simputer kan læse op fra et dokument eller en webside. For øvrigt har computeren også indbygget MP3-afspiller.

Simputer kan give folk en grundlæggende idé om, hvad en computer er for noget, men hvis computeren for alvor skal benyttes til uddannelse og indhentning af information, for eksempel om dagsprisen på afgrøder, kræver det en internet-forbindelse via telefonlinjer, der ikke er en selvfølge i fattige landsbyer.

Det store spørgsmål er, om den fattige landbefolkning virkelig bliver hjulpet af adgangen til en computer, eller om de få penge i fattige samfund kan bruges bedre.

Specifikationer

En Simputer får strøm fra almindelige små batterier eller lysnettet, men man kunne også forestille sig, at computeren tilsluttes en dynamo, der drives af rå muskelkraft.

En Simputer fra Encore Software.
The Simputer Trust har valgt en 206 MHz Intel StrongARM processor til at drive værket. Denne ARM-baserede processor finder man også i den afgående generation af lommecomputere med Pocket PC som styresystem.

StrongARM er først og fremmest valgt på grund af det lave strømforbrug, men Intels nye Scale-processor havde nok været et bedre valg. Den er hurtigere og bruger mindre strøm, men den er dog også små 100 kroner dyrere.

Computeren er også udstyret med 64 eller 32 megabyte RAM og 16 til 32 megabyte flash-hukommelse som permanent lagermedie. Den trykfølsomme LCD-skærm har en opløsning på 320x240 punkter.

Produktionen af de første Simputere er så småt gået i gang. Der er to firmaer, der snart kan levere varen, nemlig Encore Software og PicoPeta, der begge har hjemme i Indiens IT-centrum Bangalore.

Encore Software er tilsyneladende nået længst med planerne, og firmaet vil fremstille to forskellige Simputer-modeller: En med monokrom skærm og en dyrere med farveskærm. Det lader til, at en Simputer bliver lidt dyrere end først antaget. Prisen kommer sandsynligvis op på lidt over 2.000 kroner for den billigste model og en hel del mere, hvis man vil have farveskærm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere