Hi-Speed USB: Også til harddiske

Hi-Speed USB, der også kendes under navnet USB 2.0, er en ideel standard for tilslutning af eksterne harddiske. Faktisk er Hi-Speed USB så hurtig, at en almindelig harddisk ikke kan følge med. Derimod må man vente i halve timer, hvis man skal overføre store filer med USB 1.1. Det viser vores test af en ekstern USB-harddisk, der kan bruges til begge standarder.

Den nye standard

Kært barn har mange navne, og sådan er det også med den nye USB-standard, der både kaldes USB 2.0 og Hi-Speed USB. Under alle omstændigheder er der tale om afløseren til USB 1.1, og Hi-Speed USB er hele 40 gange hurtigere end den gamle standard. Hi-Speed USB lover en overførselshastighed på op til 480 megabit i sekundet.

Fremover vil langt størstedelen af nye bærbare og stationære pc'er kunne tilsluttes Hi-Speed USB-produkter, og ifølge analyseinstituttet Cahners In-Stat/MDR vil 80 procent af alle nye pc'er understøtte standarden i 2003.

Windows XP Service Pack 1 understøtter USB 2.0, og næste version af Linux vil også gøre det. Gennem Windows Update kan man få fat i drivere til Windows 2000, hvis man har Hi-Speed USB på pc'en, og når man køber et bundkort eller et PCI-kort til Hi-Speed USB, vil der normalt medfølge drivere til Windows 98 og Me.

Der er allerede mere end 300 certificerede Hi-Speed USB-enheder på markedet, og flere kommer hele tiden til.

Blandt denne måneds nyheder er et flash-drive fra Lexar Media, en digitale camcorder fra Hitachi og et magneto-optisk drev fra Fujitsu. Disse enheder er alle de første i deres produktkategori, der understøtter Hi-Speed USB.

Allerede sidste år testede vi en cd-brænder med Hi-Speed USB-tilslutning, og nu er turen kommet til en ekstern harddisk. Her kan man for alvor få noget ud af den hurtige standard, for Hi-Speed USB kan følge med selv den hurtigste IDE-harddisk.

Ekstern harddisk

En ekstern harddisk kan være praktisk, hvis man vil overføre meget store filer fra én pc til en anden eller tage en hurtig backup. Hvis man har en pc, der er i stand til at boote fra et USB-drev, kan man faktisk helt undvære en intern harddisk. I stedet kan man have alle sine programmer og data liggende på et eksternt drev, som man altid kan have med sig.

Freecom FHD-1 er en ekstern harddisk med en kapacitet på 20 gigabyte, en buffer på to megabyte og en gennemsnitlig søgetid på mindre end 12 millisekunder.

Med 20 gigabyte koster harddisken cirka 1.600 kroner med moms, men den fås også med en kapacitet på 60 eller 120 gigabyte. Her er prisen henholdsvis 2.055 og 3.150 kroner med moms.

Freecom FHD-1.
Drevet måler 19x11x5 centimeter og vejer 900 gram. Det er fremstillet med et smart design i halvgennemsigtigt grønt plastic. Måske er designet for smart og for lidt funktionelt, i hvert fald ville gummifødder på undersiden have gjort underværker. Drevet står ikke fast på underlaget.

Harddisken tilsluttes til USB 2.0-porten med et særligt kabel. Man kan altså ikke anvende et standard USB-kabel. Freecom har valgt denne løsning for at gøre det nemt at benytte FireWire i stedet, hvis man hellere vil det. Så skal man nemlig bare benytte et andet kabel. Denne løsning er dog ikke på markedet endnu.

Freecom FHD-1 er formateret til filsystemet FAT32 producentens side, så det er lige til at tage i brug. Desværre skal man også bruge en ekstern strømforsyning, for USB-porten kan ikke levere nok strøm til at drive harddisken.

Indmaden i netop dette drev er en forholdsvis langsom Fireball 541DX IDE-harddisk fra Maxtor.

Harddisken virker også fint med USB 1.1, men så må man selvfølgelig finde sig i en lav hastighed for dataoverførsel.

Der medfølger et stykke software ved navn Freecom SYNC, som bruges i forbindelse med synkronisering af filer mellem pc'en og harddisken. Det er nyttigt, hvis man benytter harddisken til opbevaring af projekter, som man arbejder på ved to forskellige pc'er, for eksempel virksomhedens pc og hjemmecomputeren.

Når programmet er installeret, har man en såkaldt Rejsetaske på harddisken, hvortil man kopierer de filer, man arbejde på. Når man tilsluttet harddisken til en ny pc, arbejder man videre på filerne, og når man så er tilbage ved den første pc, synkroniserer man filerne, så kopierne på pc'en bliver opdateret.

Det er nemt at synkronisere filerne mellem pc'en og harddisken. Man trykker bare på en knap på fronten af harddisken, så går resten af sig selv.

Hurtig med Hi-Speed

Vi testede harddisken på en pc, hvor bundkortet både har USB 1.1-porte og USB 2.0-porte. Først sluttede vi harddisken til Hi-Speed porten, og overførte en fil på 1,4 gigabyte fra pc'ens hurtige interne harddisk til den eksterne harddisk. Det tog 125 sekunder, og det svarer til en overførselshastighed på 11,3 megabyte eller 90,6 megabit i sekundet.

Bagefter kopierede vi filen tilbage til pc'en, og her gik det endnu hurtigere. Hastigheden nåede op på over 143 megabit i sekundet.

Det er stadig kun en tredjedel af, hvad Hi-Speed USB kan klare, men i dette tilfælde kan harddisken simpelt hen ikke udnytte den båndbredde, der er til rådighed. Med andre ord: Harddisken er langsommere end USB-forbindelsen.

Da vi sluttede drevet til en USB 1.1-port, gjorde Windows XP pænt opmærksom på, at en Hi-Speed USB-enhed var tilsluttet en langsom USB-port. Til gengæld påstod styresystemet også fejlagtigt, at der ikke var nogle Hi-Speed USB-porte på systemet.

Med USB 1.1 gik det pinefuldt langsomt at få overført filen, og behovet for en hurtigere standard blev helt åbenlyst. Det tog nemlig 1.597 sekunder, altså næsten en halv time, at få filen fra pc'ens harddisk til Freecom FHD-1. Hastigheden var mindre end en megabyte i sekundet, lig med den båndbredde på 12 megabit i sekundet, som USB 1.1 kan klare. Kopieringen den anden vej gik lige så langsomt.

Reelt er USB 1.1 for langsom til enheder som harddiske og dvd-drev, og en lang række af andre enheder som cd-drev, MP3-afspillere og digitale kameraer kan også godt bruge den nye hurtigere USB-standard, så ventetiden ved pc'en bliver mindre. Hi-Speed USB er en rigtig fornuftig standard, der heldigvis er kommet for at blive.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere