GPL3-forfattere vil sabotere patentaftaler

Aftaler som den mellem Microsoft og Novell skal ikke kunne ske igen. Kontrakten er derfor gennemgået af repræsentanter fra Free Software Bevægelsen med henblik på at lukke muligheden i den kommende GPL.

Forfatterne til den kommende open source-licens, General Public License (GPLv3), har planer om at indføre forholdsregler, der reelt blokerer for Microsoft og Novells patentaftale samt lignende aftaler. Det skriver Reuters.

En af medforfatterne til GPLv3, juraprofessor Eben Moglen, har været en stærk kritiker af samarbejdet mellem de to partnere.

Eben Moglen vil derfor i GPLv3 lukke et hul fra den tidligere GPL således, at Novell eller andre open source firmaer ikke kan indgå lignende aftaler.

Uenighed om fortolkning

Microsoft og Novell indgik for små tre uger siden aftale om blandt andet beskyttelse af selskabernes kunders udnyttelse af hinandens intellektuelle rettigheder.

Det er dog ikke klart, hvordan denne udnyttelse skal tolkes.

Senest har Microsofts chef, Steve Ballmer, derfor været ude og true open source miljøet med retssager.

Han fik dog svar på tiltale fra Novell’s chef, Ron Hovsepian, der understregede, at Novell ikke har haft som formål at udnytte Microsoft intellektuelle rettigheder.

Idéen var ifølge Novell snarere at sikre interoperabiliteten mellem Linux og Windows.

Adgang til aftalen mellem Microsoft og Novell

Eben Moglen har igennem Novell fået adgang til aftalen mellem Microsoft og Novell’s aftale, og finkæmningen af de juridiske detaljer i kontrakten er færdig.

Men hverken Novell eller Eben Moglen vil dog kommentere nærmere på, hvilke konklusioner de er nået frem til.

Free Software Bevægelsen, som Eben Moglen repræsenterer, mener, at aftaler som Microsoft-Novell-samarbejdet er direkte i strid med hele open source-tankegangen.

Ifølge bevægelsen skal software inklusiv kildetekst derimod være frit tilgængeligt med mulighed for at ændre det efter eget behov, samt at man skal kunne redistribuere den software, som man har licens til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere