Lad os indlede med en tilståelse: Man risikerer, efter to årtier med it-udstyr, at blive en kende kynisk.
For mens hardware er blevet bedre og bedre, så har producenternes marketing-afdelinger en tendens til at komme noget foran produktudviklerne. Og med opskruede forventninger er det også nemt at skuffe.
Så er der andre gange, hvor man bare bliver positivt overrasket, fordi produktet er solidt, brugbart og gennemtænkt.
Og det er EcoFlows kæmpe intelligente batteri kaldet EcoFlow Delta 2 1024 Wh, som jeg har haft til test over sommeren.
Reelt set er Delta 2 ”bare” et stort batteri, en slags gigantisk powerbank (40x21x28 cm) på mere end 11 kilo. Men fordi en række dygtige ingeniører er blevet sluppet løs på både hardware og software, har Delta-enheden muligheden for at blive batteri-hjertet i dit setup.
Så hvad er det, som den gigantiske powerbank med to bærehåndtag reelt kan? Det har jeg prøvet at finde ud af.
Først og fremmest så har den testede Delta 2 1024 en kapacitet på 1024 Wh eller en 1 kWh. Det betyder at den kan levere 1.000 watt i en time - eller mindre strømtræk i meget længere tid.
Det gør den via fire USB-A stik, to USB C (100W) stik, fire 220V stik eller et par 12V stik.
Den aktuelle status samt en forventet resterende tid på batteriet vises på et display på forsiden - eller via en dedikeret app, som kan holde styr på talrige Ecoflow-produkter.
Det er spændende, for det er især modulariteten og fleksibiliteten, som gør Delta-serien spændende - og kan være med til at retfærdiggøre prisen på omkring 7.000 kroner. Men mere om det lidt senere.
Køleskab? Bil? Elkedel? Alt virker
Som batteri leverer Delta 2 varen uden problemer. Derfor blev det næsten en sport at udfordre enheden:
- Kan den drive min kraftige støvsuger, mens jeg grundigt støvsuger to biler foran huset? Jep, intet problem. Og 30 minutters støvsugning ved cirke 1.000 watt brugte som forventet cirka halvdelen af batteriet.
- Kan den drive mit ekstra mellemstørrelse A+ køleskab i kælderen? Noget som især er relevant i disse prepper-tider. Igen, intet problem - og med køleskabet sat på mellem-temperatur kan Delta 2 1024 Wh holde skabet i gang og øllet koldt i 2½ til 3 døgn.
- Kan den vedligeholde-lade batteriet på en ældre bil, som holder i garagen? Det vil sige sjatlade batteriet for at holde det i live mellem sjældne køreture. Heller ikke et problem, og med så lidt træk på Delta-enheden, at jeg kunne have efterladt det i garagen i ugevis uden problemer. Ret smart til folk med garager uden adgang til bystrøm.
Det eneste sted, hvor jeg fik Ecoflow-enheden til at kæmpe lidt, var da jeg satte min 1,5 liters elkedel til. Den trækker op til 1.800 watt, når den bringer vandet op til kogepunktet, hvilket Delta 2 kan levere med en såkaldt X-Boost funktion og kun ét 220V stik tilsluttet. Men til gengæld drænes batteriet meget hurtigt.
Bystrøm - eller solenergi
Så hvis planen er at overleve civilisationens og/eller vandforsyningens sammenbrud ved at koge vand via Delta 2, så skal du ikke regne med mere end et par liter kogt vand om dagen. Dertil suger den slags apparater for meget.
Hvor meget der trækkes, portene og enhedens helbred kan i øvrigt følges via Ecoflows udmærkede app (her testet på iPhone).
Derefter er det tid til at lade op.
Det kan enten ske med op til 1.100 watt via bystrøm, men mindre anbefales for at forlænge levetiden på batteriet. Via appen kan du desuden indstille enheden til om den skal begynde at lade ved X antal procent, og på den måde reelt anvende den som en UPS.
Det vil sige, at du kan sætte enheden mellem dit køleskab og bystrømmen. Så lader enheden løbende - og skulle bystrømmen så ryge kan du i ro og mag overveje, hvad der nu skal ske.
Jeg kunne dog ikke lade være med at prøve et par andre lademuligheder.
Først kom Delta 2 med en tur i bagagerummet på min familiebil, hvor den blev koblet til 12V-stikket. En times tur til Sejerø-bugten viste, at min Volkwagen Tiguan leverer 100 watt i stikket, hvilket ladede Ecoflow-batteriet 10 procent på en time.
Det er derfor oplagt at have Ecoflow-batteriet med i en camper eller som buffer til køleskabet på ture ned igennem Europa – så Gruyère-osten og hvidvinen altid har den rette temperatur når du kommer frem.
Er du mere til grøn strøm end de døde dinosaurer i tanken, så kan du også købe et bærbart og foldbart solcellepanel fra Ecoflow - eller en anden producent med den rette adapter. Fedt - og igen en af de modulære elementer, som gør at Delta 2 er mere end et stort batteri.
Jeg lånte derfor en 140 watt solcelle-enhed af Ecoflow, som sjovt nok kom uden de relevante kabler til at forbinde til Ecoflows eget batteri. Men 300 kroner senere var jeg dog klar.
Det samme kan man dog ikke helt sige om solen på vores breddegrader. Når den stråler skarpest, og solcellerne har den rette vinkel, og der ikke er nogen skygge på noget af solpanelet, så kunne jeg lade Delta 2 med op til 115 Watt.
Knapt så oplagt der hvor solen aldrig skinner
Med lidt god vilje er der cirka 10 procent i timen - og den smarte læser vil så hurtigt gennemskue, at det kræver 10 timers godt solidt solskin. 10 timer hvor du samtidig sørger for at positionere solcellerne, så de altid har den rette vinkel mod solen.
Med andre ord: Det kan lade sig gøre, men det er nok ikke det, som du skal basere din fremtidige overlevelse på. I så fald bliver oktober til marts nok ret analoge. Så måske er de omkring 2.000 kroner, som 140 watt solceller koster (+ adapter) bedre brugt andre steder.
Men muligheden er der, og med det rette kabel indkøbt, er det bare at slutte solcellerne til bagsiden af Delta 2, så sker opladningen helt automatisk. Måske oplagt til indbygning i camperens tag?
En lidt mere, men knapt så grøn mulighed, er at tilslutte Delta 2 til en Ecoflow smart generator. For Delta 2-enhederne kan både udvides med ekstra batterier, som har potentialet til at fordoble kapaciteten, og sættes til at styre en generator. Prisen på det ekstra batteri er pt. omkring 5.200 kroner (og et kabel til 700 kroner).
Jeg har desværre ikke prøvet denne ultimative prepper-løsning, men den kan også styres via Ecoflows app, kan køre på både benzin og gas og kan efter sigende levere 20 kWh på en LPG-tank. Til cirka 7.000 kroner (plus 700 kroner til en ny adapter igen) er det nok de færreste, men igen: Muligheden er der.
Batteri - eller omdrejningspunkt for prepper-økosystem
Netop mulighederne og din fantasi er det centrale her. For du kan købe Delta 2 (og det nye 3 som er lige på trapperne) og bruge som din backup hvis en slyngelstat en dag skulle få held til at lægge vores elnet ned.
I så fald kan du lade telefoner, holde køleskabet til medicin eller øl koldt i op til tre dage, levere strøm til nødradioen eller lommelygten. Og da forlænge tiden på batteri hvis solen skinner.
Du kan også bruge batteriet som omdrejningspunktet i din camper med solceller på taget og løbende opladning når der køres.
Men du kan også gå all-in i fuld prepper-mode: Delta 2, ekstra batteri, solceller og en smart generator, som automatisk startes, når batteriet når 20, 30 eller 40 procent. Alt sammen styret af appen, der forbindes via bluetooth eller wifi.
Dyrt? Ja måske, men også ret så smart - og som en del af et større økosystem. Det kvitterer vi gerne for med topkarakter,