Dårlig beslutning koster it-forskning

I 2002 lukkede regeringen Center for IT-forskning. Det kan vise sig at være kostbart, hvis Danmark for alvor skal have fingre i EU's hidtil største forskningspulje.

En dårlig beslutning. Så enkelt beskrives beslutningen om at lukke Center for IT-Forskning for tre et halvt år siden.

I dag savner dansk it-forskning de kompetencer, som Center for IT-forskning (CIT) havde. Forskerne og virksomhederne står over for EU's hidtil største pengepose til forskning.

Men hvis Danmark for alvor skal have del i midlerne, er der brug for en større indsats. Tidligere har Danmark hentet omkring 2,1 procent af EU's midler til it-forskning. I det seneste program var det tal faldet til 1,4 procent.

Partnerskab vejen

Der er bred enighed om, at flere partnerskaber mellem erhvervsliv og forskere er vejen, hvis Danmark skal have fingrene i flere af EU's forskningsmidler til it.

Derfor kan det undre, at Danmark faktisk allerede har haft - og lukket - et nationalt center, der løste den opgave i forhold til dansk forskning.

Branchedirektør i ITEK, Tom Togsverd, mener, at beslutningen om at lukke Center for IT-Forskning har vist sig at være uheldig.

- Det var en forkert beslutning. Vi fik ikke det, vi havde forventet i stedet for CIT. Vi føler os en lille smule snydt over, at rammerne for strategisk forskning er blevet så tunge, som de er, siger Tom Togsverd.

Center for IT-Forskning fik ikke fornyet sit tilskud, da regeringen lavede forskningssystemet om med udgangen af 2002.

Tabt i svinget

Det var Det Strategiske Forskningsråd, som skulle tage over, hvor centeret slap. Men på matchmaking-delen er det ikke lykkedes.

Forskningsrådet har nu erkendt, at det er nødvendigt at støtte virksomheder og forskere, både når det handler om at skabe forbindelse mellem parterne, og når det gælder forberedelse af projekter.

Derfor blev der for nylig bevilget penge til forberedelse af en række større ansøgninger til EU's 7. rammeprogram for forskning og udvikling. Samtidig arbejder rådet på at etablere en matchmakerfunktion.

- Det vil jeg gå ud fra, at vi vil have til næste år. Det er i hvert fald noget vi arbejder på at få inden for forskningsministeriets rammer, siger Lars Mathiassen, der er formand for programkomiteen for Nano-, bio- og informationsteknologi under Det Strategiske Forskningsråd.

Læs mere i den trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere