Digital dumpekarakter til offentlige ledere

Efter at have brugt milliarder på digitaliseringen af den offentlige sektor, udebliver gevinsten. De offentlige ledere får i stor stil skylden i ny stor undersøgelse fra Computerworld og NNIT.

De offentlige ledere er elendige til at give borgerne og virksomhederne digitaliserings-gevinster.

Af de virksomheder, som samarbejder med landets kommuner, styrelser, direktorater, sparer blot tre procent penge på at kommunikere digitalt med det offentlige.

Samtidig opnår beskedne 16 procent af borgerne hurtigere sagsbehandling via digitaliseringen.

Sådan lyder konklusionerne i en omfattende kortlægning af digitaliseringen af det offentlige Danmark, som NNIT har udarbejdet i samarbejde med Computerworld.

Plads til forbedringer

- Der er desværre mere plads til forbedringer, end man kunne have håbet, siger projektleder Søren Brøndum Fra NNIT, der er ansvarlig for analysen "Public Digital Governance 2006".

Videnskabsminister Helge Sander (V) kalder resultatet for "skuffende".

Han lover mere fokus.

- En stor del af mit program for it-dagsordenen i denne politiske sæson handler netop om at fremme digitaliseringen. Det er ved at blive en forudsætning for at fungere i dagens verden, siger Helge Sander.

Han forventer mere pres fra borgerne i takt med, at de bliver mere og mere vant til at anvende netbank og e-handel.

Skal anvendes til at effektivisere

Søren Brøndum fra NNIT mener, at der er stort behov for at se nærmere på, hvordan digital forvaltning kan anvendes til at effektivisere.

Ifølge undersøgelsen er det den administrative ledelse, der er den største barriere for at udnytte digitalisering og it optimalt i den offentlige sektor.

Dårlig online kommunikation forvirrer brugerne, og samtidig er der kun begrænsede fordele ved brug af offentlige digitale løsninger

Manglende konkurrence

Kim Viborg Andersen, professor ved Institut for Informatik på Copenhagen Business School, har for nylig selv været med til at lave en undersøgelse af styrelser, råd og nævns online-kommunikation.

Han mener, at der er flere forklaringer på de dårlige resultater, som de offentlige virksomheder har fået i både den undersøgelse og i ”Public Digital Governance 2006”.

Han peger blandt andet på den manglende konkurrence samt at brugere ikke har de store muligheder for at presse ændringer igennem.

Samtidig peger han på, at det kan være svært at sætte et mål for, hvor hurtigt udviklingen bør gå inden for offentlig it.

Det tager tid

- Det tager noget tid for både brugerne og den offentlige sektor at lære det her. Internettet har været på banen i 10 år, så muligheden for onlinebetjening er en relativt ny situation for det offentlige bureaukrati. Jeg synes selv, at det går alt for langsomt, siger Kim Viborg Andersen.

I Finansministeriet mener lederen af Den Digitale Taskforce, Lars Frelle-Petersen, ikke, at der er grund til at male fanden på væggen på grund af undersøgelsens resultater.

- Det tager tid at nå op på et passende modenhedsniveau. Det handler nok stadig om den grundlæggende misforståelse, at det digital forvaltning handler om teknik og ikke det forretningsmæssige. De myndigheder, som ikke tænker det ind som forretning, er ikke effektive og kan ikke få de fordele som andre kan, siger han.

Lars Frelle-Petersen mener, at virkeligheden ser bedre ud, end rapporten indikerer.

Han erkender dog, at der stadig er mange offentlige virksomheder, som ikke har sammentænkt forretning og digital udvikling.

Det kan være problematisk, når de offentlige hjemmesider har problemer med brugervenligheden, lyder det.

Læs mere om rapporten i fredagens trykte udgave af Computerworld.

Læs resume af rapporten Public Digital Governance 2006 (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere