En ud af 300 pc'er har virus

Microsofts program til at fjerne de mest almindelige og alvorlige ondsindede programmer har nu scannet 270 millioner systemer og fjernet 16 millioner programmer.

I gennemsnit har Microsoft fundet virus og andre ondsindede programmer på én ud af hver 311 Windows-pc'er, selskabet har scannet ved hjælp af Windows Malicious Software Removal Tool, MSRT.

MSRT er et program, der kan scanne for bestemte ondsindede programmer, som Microsoft anser for at udgøre et særligt problem.

Programmet er ikke et antivirusprogram, men blot et værktøj til at fjerne visse ondsindede programmer fra et inficeret Windows-system.

270 millioner systemer

I løbet af de første 15 måneder, efter Microsoft først lancerede MSRT i forbindelse med Blaster-ormen, har programmet kørt 2,7 milliarder gange på omkring 270 millioner systemer.

Dermed udgør de data, Microsoft har indsamlet fra MSRT, det hidtil største grundlag for at vurdere, hvor udbredte de mest almindelige og alvorlige ondsindede programmer er.

Antivirusfirmaernes statistikker baseres kun på deres egne kunders systemer, mens en stor gruppe brugere ikke benytter et opdateret antivirusprogram.

Microsofts tal er baseret på alle Windows-brugere, der sammen med sikkerhedsopdateringer til Windows har downloadet MSRT.

Det efterlader dog den gruppe af brugere, der ikke installerer opdateringer fra Microsoft.

MSRT har fjernet 16 millioner ondsindede programmer fra 5,7 millioner Windows-pc'er.

En ud af hver 311 apparater

Dermed har Microsoft i gennemsnit fundet ondsindede programmer på omkring én ud af 311 Windows-pc'er.

De offentliggjorte tal ville umiddelbart betyde, at omkring én ud af 47 pc'er er inficeret, men afvigelsen skyldes ifølge Microsoft, at ikke alle scannede pc'er er talt med.

Virusbagmændene har siden lanceringen af MSRT skiftet taktik fra store opsigtsvækkende angreb til mindre og mere målrettede angreb, hvor det gælder om at undgå opmærksomhed.

MSRT er beregnet til at opdage og fjerne de mest almindelige, og derfor optræder de målrettede angreb ikke i selskabets statistik.

Alligevel mener Microsoft, at situationen er bedre i dag, end da eksempelvis Bagle, Mydoom og Netsky kæmpede om at inficere flest mulige systemer.

- Jeg tror, virus-problemet er i bedring, siger afdelingschef Matthew Braverman fra Microsofts antivirusafdeling.

Det skyldes især en anden tendens fra selskabets data fra MSRT, nemlig at flertallet af de pc'er, der renses ved hjælp af programmet, er pc'er, der ikke tidligere har været inficeret.

Der er med andre ord kun få gengangere blandt de Windows-pc'er, der bliver renset med MSRT.

Ikke alle de ondsindede programmer skyldes imidlertid virus- eller hackeraktivitet. Microsoft har således fjernet pladeselskabet Sony BMG's rootkit-lignende kopisikring fra 250.000 pc'er.

- Jeg er faktisk glad for, at det ikke var flere end det. Det er stadig mange pc'er, siger Matthew Braverman.

Relevant link

Microsofts MSRT-statistik




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere