Bevar pc'ens gode helbred

Pc'er går ned, og software er ikke fejlfri. Men med lidt omtanke kan de værste problemer undgås - i det mindste for en tid. Vi giver en række tips og velmente råd, som forhåbentlig kan skubbe katastrofen længere ud i fremtiden.

Før installationen

Det er ikke så svært at bevare sit gode helbred: Man skal bare droppe smøgerne, skære ned på alkohol og fedt, spise flere grønsager og så snuppe en løbetur i ny og næ. Det skulle vel ikke være det store problem.

Det er såmænd heller ikke så svært at tage forholdsregler til at beholde sit pc i køredygtig tilstand. Om man så følger de gode råd eller ej, er en ganske anden sag. De ting, som påvirker pc'ens stabilitet, er den software, man installerer på maskinen, og den software, som man ikke installerer selv - nemlig virus og andre skadelige ting, som man kan få ved kontakt til internettet. Her ser vi på, hvilke forholdsregler man kan tage sig imod uheldig og ondskabsfuld software. Ligesom de førnævnte kost-råd kan de virke banale, og det hele afhænger af, om de gode intentioner føres ud i livet.

Før installationen
Før man installerer ny software på ens pc, er det altid en god ide at tage en backup. Man kan nøjes med at tage backup af de virkelige vigtige ting på ens harddisk, eller i ekstreme tilfælde hele harddisken. Hvis man har flere drev i computeren, kan man tage backup fra det ene drev til det andet, og med en cd-brænder kan man også tage backup af en hel del data, uden at det tager for lang tid. At tage backup kan virke som et kedeligt stykke arbejde, men det luner, når uheldet er ude.

Hvis man benytter Windows XP eller Me, kan man bruge funktionen Systemgendannelse (System Recovery). Systemgendannelse gør det muligt at tage et øjebliksbillede af computerens opsætning, så man på et senere tidspunkt kan genskabe en tidligere konfiguration. Man kan risikere at miste data, når man genkalder den tidligere opsætning, man så har man i hvert fald en computer, som virker ligesom den gjorde, da man tog øjebliksbilledet. Man starter dialogen Systemgendannelse via menuen Start > Hjælp og Support, og klik på på punktet vedrørende Systemgendannelse under "Vælg en opgave".

Windows tager automatisk et sådan øjebliksbillede, hver gang systemet starter. Men hvis man ønsker at kunne tilbagekalde tilstanden, skal man selv skabe et øjebliksbillede - et Gendannelsespunkt (Restore Point). Her er rådet at skabe et Gendannelsespunkt hver eneste gang, man skal installere et eller andet - så er man altid på den sikre side.

Til de versioner af Windows som ikke har denne funktion, kan man benytte såkaldt imaging-software. Det er programmer, som tager et billede af hele harddisken, eller af en partition på harddisken. Det mest kendte program her er nok Norton Ghost fra Symantec. Imaging kan være specielt smart på arbejdscomputere, hvor man som regel ved, hvilke programmer der skal være på maskinen. Harddisk-billedet kan så brændes på en cd, eller gemmes på en anden partition på harddisken, så systemet kan reetableres på få minutter.

Tjek programmet

Tjek programmet efter i sømmene
Før man investerer i ny hardware eller software, kan man undersøge, om produktet, man har i tankerne, har kendte problemer. Det kan være en god ide at kigge efter andres erfaringer via nyhedsgrupper, eller benytte en søgemaskine som Google til at finde oplysninger med.

Det gælder ikke mindst den store mængde af shareware og freeware, som nettet er så rigt på. Der findes masser af gennemtestet og udmærket software i disse kategorier, men der findes også mange programmer, som en enkelt programmør har snedkereret i de sene nattetimer, og her er det ikke altid lige til at vurdere kvaliteten. Som før nævnt er det en god ide at lytte til andres erfaringer, og ved at kigge på producentens hjemmeside, kan man som regel også få et indtryk af programmørens kompetence.

Hold fingrene fra beta'er
Det kan være fristende at være blandt de første, som kigger på et nyt program, men beta-versioner kan være en kilde til problemer, som ikke bare berører det program, man har installeret, men hele computerens opsætning.

Derudover kan der også være en god pointe i at vente med at købe software, til de første mindre opdateringer er kommet, og i det hele taget sørge for at holde øje med de programrettelser, som producenterne løbende udsender.

Hvis man simpelthen ikke kan holde fingrende fra suspekt software, eller hvis man benytter pc'en som test- eller udviklingsmaskine, så kan de tidligere nævnte imaging-programmer løse ens problemer, da man så på få minutter kan få computeren tilbage i en stabil konfiguration.

Antivirus og firewall
Beskyttelse imod virusser er selvfølgelig en vigtig faktor for pc'ens generelle velbefindende. Virusproblemerne tiltager desværre stadig, og analytikere siger, at om tre år kan det forventes, at op mod hver 10 e-mail indeholder en virus.

Der findes mange producenter af antivirussoftware, og enkelte er endda mere eller mindre gratis.

En personlig firewall komplementerer antivirussoftware. Den personlig firewalls opgave er, ligesom lokalnetværkets firewall, at overvåge internet-trafikken mellem computeren og nettet, så der ikke slipper virus og ondsindede programmer ind. Ligesom med antivirus findes der mange produkter, og nogle kan fås gratis.

Opdater softwaren

Afinstaller på den rigtige facon
Hvis man vælger at fjerne et program, er det vigtigt at benytte det program til afinstallering, som følger med softwaren. Det hedder som regel Uninstaller. Hvis man blot sletter den mappe, som programmet befinder sig i, kan man risikere, at andre filer bliver efterladt på drevet, og at der kommer rod i Windows' registreringsdatabase, hvilket man for alt i verden vil undgå.

De fleste programmer kommer som sagt med deres eget afinstalleringsprogram, der som regel kan findes i startmenuen, under programmets punkt i programmenuen. Hvis der ikke er nogen uninstaller, kan man åbne kontrolpanelet "Tilføj/Fjern programmer" og finde programmet i listen.

Selvom man afinstallerer på den rigtige måde, kan der komme rod i registreringsdatabasen. Det skyldes ikke nødvendigvis at man har gjort noget forkert. Microsoft kræver, at programmer skal kunne afinstalleres, hvis de skal gøre sig fortjent til logoet "designet til Windows", men Microsoft kræver ikke - og tester ikke - at de faktisk rydder helt op. For at kontrollere registreringsdatabasen - og rydde op i den - kan man bruge særlige programmer som RegCleaner, der både kan rydde op generelt i databasen - og fjerne rester af gamle programmer.

Hold styresystemet opdateret
I alle de nyere version af Windows kan styresystemet vedligeholdes automatisk via Windows Update, som ligger øverst i startmenuen, dog under punktet Alle programmer i Windows XP.

Windows Update er Microsofts webtjeneste, hvor man kan få de seneste rettelser og opdateringer til Windows. Tjenesten undersøger ens konfiguration og installerer automatisk de valgte opdateringer. Der findes også en tilsvarende Office Update tjeneste, som tjekker programmerne i Microsofts Office-pakke.

Derudover findes der online-tjenester, som kan holde øje med opdateringer til de programmer, man har installeret. Vi har tidligere skrevet om CNets Catch-up, som er et lille program som er nemt at anvende, og tjenesten er vel at mærke gratis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere