Fælles offentlig borgerportal for millioner

Portalen Borger.dk fusionerer Danmark.dk og Netborger.dk til en ny digital borger-indgang til det offentlige. Økonomien er ikke på plads, men det kommer til at koste millioner. Dansk IT er ikke begejstret.

Portalerne Danmark.dk og Netborger.dk fusionerer til den nye portal Borger.dk, der er tænkt som en fælles indgang for borgerne til det offentlige.

Den nye portal bygges op omkring de eksisterende tjenester på de nuværende portaler.

Bag planerne om den nye portal står Videnskabsministeriet og Kommunernes Landsforening (KL), der driver henholdsvis Danmark.dk og Netborger.dk.

Tvivlsom effekt

Vicedirektør i Videnskabsministeriet, Mikkel Hemmingsen, forventer, at andre offentlige myndigheder på længere sigt også vil benytte portalen til at tilbyde borgerne digital selvbetjening og informationer.

Planerne om den nye portal bliver ikke mødt med begejstring fra interesseorganisationen Dansk IT.

- Jeg tror tiden er løbet fra megaportaler. Man risikerer at skabe en ny it-dinosaurus, hvis mål i højere grad er at vinde adgangen til borgerne end at skabe nyttige digitale løsninger, siger afdelingschef Jacob Primault, Dansk IT.

- Erfaringerne fra Norge viser, at borgerne har svært ved at se nytten ved en fælles portal, så man skal nok passe på med at smide alt for mange millioner i det her projekt, siger han.

Jacob Primault mener, at fremtidens digitale borgere er gode til selv at finde rundt på nettet, og at man hellere skulle investere i at tilbyde dem bedre digitale løsninger end en ny portal.

Økonomien ikke på plads

Økonomien i projektet er endnu ikke på plads, men ifølge Mikkel Hemmingsen er der enighed mellem KL og ministeriet om ambitionerne.

Han anslår, at Videnskabsministeriet i løbet af 2006 skal skyde fem millioner kroner i opbygningen af den nye fælles portal.

Samtidig skal KL bidrage med et endnu ukendt beløb, der ifølge kontorchef i KL, Marie Munk, skal hentes i den pulje på 30 millioner kroner, som KL og regeringen har afsat til særlige digitaliseringsinitiativer i 2006.

- I forbindelse med kommunalreformen skulle vi hver især alligevel i gang med at genudvikle vores portaler for at leve op til den nye virkelighed i det offentlige. Etableringen af den nye portal ligger inden for den ramme, som genudviklingen samlet set ville have kostet, siger Mikkel Hemmingsen.

Også den fremtidige drift af portalen skal ifølge Mikkel Hemmingsen ske inden for det beløb, som KL og Videnskabsministeriet har afsat til deres nuværende portaler.

Virk har kostet millioner

En række eksperter har tidligere i den trykte udgave af Computerworld anslået, at det vil koste alt mellem 50 millioner kroner og en halv milliard at etablere en ny fælles offentlig borgerportal afhængig af ambitionsniveauet.

Erhvervslivets tilsvarende portal Virk.dk har kostet millioner at udvikle, og det tilknyttede selskab Virk under portalens private partner Krak har fra 2003 til 2005 opbygget et underskud på 60 millioner kroner.

Ifølge vicedirektør Mikkel Hemmingsen i Videnskabsministeriet kommer den nye borgerportal på det område til at adskille sig fra erhvervsportalen Virk.

- Vi forestiller os Borger.dk som borgernes vindue til de offentlige myndigheder. Det er ikke os, der skal udvikle tjenesterne, men de deltagende myndigheder, siger han.

Den nye portal skal på den tekniske side udvikles af IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet. NNIT, Oracle og KMD hjælper med teknikken.

Den nye portal Borger.dk

Kommissorium for Borger.dk (PDF)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere