DK-CERT: Angreb afslører lav sikkerhed

I kølvandet på Muhammed-krisen er antallet af hackede danske hjemmesider eksploderet. Men over halvdelen af mandagens ofre for web-graffiti befandt sig på en enkelt server.

Sagen om Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed har også fået følger på it-siden. Mængden af angreb på danske websider er således steget voldsomt siden starten af året.

Men nogle af angrebene afslører også sløseri med sikkerheden på danske webhoteller.

Der har været to typer af angreb i relation til Muhammed-affæren: Ude-af-drift-angreb (denial of service) og web-graffiti (web defacements).

Ikke mange masseangreb

Ude-af-drift-angrebene har der ikke været så mange af. De har især været rettet mod Jyllands-Postens og andre danske mediers servere.

Angrebene består af store mængder datapakker, der sendes til serveren, som bliver overbebyrdet. Konsekvensen er, at den enten bliver meget langsom eller helt holder op med at fungere.

Der er reelt meget lidt, en virksomhed kan gøre, når den bliver udsat for et ude-af-drift-angreb.

Angrebspakkerne vil ofte indeholde forfalskede afsenderadresser, så det er vanskeligt at spore, hvor angrebet kommer fra.

Desuden kommer pakkerne ofte fra tusindvis af maskiner i et botnet, som en hacker fjernstyrer.

Ofte er den eneste løsning at alliere sig med sin internetudbyder og få dem til at filtrere pakker med forfalskede afsenderadresser fra.

Man kan desuden nogle gange afværge eller udskyde angrebet ved at skifte IP-adresse på den server, der bliver angrebet.

Graffiti med spredehagl

Der er langt flere ofre for web-graffiti-angrebene end ude-af-drift-angrebene. Det ser ud til, at hackerne kaster sig over enhver server, der befinder sig i .dk-domænet.

De placerer deres egne websider på serveren, hvor de kommenterer affæren. Ofte vil den oprindelige indgangsside blive slettet, mens undersider sjældent berøres.

Det hidtil største samlede angreb kom i mandags, da 470 .dk-domæner blev ramt.

Statistikken, der stammer fra web-stedet Zone-H, viser imidlertid noget interessant: De 470 domæner var fordelt på kun 15 IP-adresser. Og en enkelt adresse stod for 294 af domænerne. Den næstmest angrebne adresse husede 75 domæner.

Hvis disse to webhoteller havde været bedre sikret mod angreb, ville over 300 domæner altså ikke være blevet overtaget.

Ind via sårbarheder

Vi kan ikke vide, hvordan hackerne kom ind. Det er muligt, at de pågældende servere havde sårbarheder, fordi deres software ikke var blevet opdateret.

En anden mulighed er, at nogle af brugerne har anvendt brugernavne og passwords, der er lette at gætte. Hvis det sidste er tilfældet, har administratoren dog stadig et problem.

Det burde nemlig kun give adgang til den enkelte brugers konto, men ikke til alle andre sider på serveren.

Der er ingen undskyldning for den form for hærværk, som ude-af-drift-angreb og web-graffiti udgør.

Men de er en god lejlighed til at kigge sin web-sikkerhed efter i sømmene inden næste angrebsbølge.

Bruger man et web-hotel, kan man passende spørge der, hvordan de har sikret sig.

Relevant link

Zone-H's statistik over web-graffiti mod .dk-domæner

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

Preben Andersen opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere