Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
I vores digitale tidsalder kan vigtigheden af cybersikkerhed ikke overvurderes. De seneste års ændringer i det geopolitiske landskab understreger, at det haster for virksomheder, myndigheder og organisationer med at få styrket deres cyberforsvar.
Danmarks forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, nævnte for nylig, at der er et presserende behov for, at organisationer forbereder sig på potentielle cyberangreb, og senest har Center for Cyber Security (CFCS) hævet trusselsniveauet for ”destruktive cyberangreb”.
Situationen i Sverige tjener som en skarp advarsel. Siden Sverige blev medlem af NATO, har Sverige oplevet en svimlende 466 procent stigning i DDoS-angreb (Distributed Denial of Service) i første kvartal af 2024 sammenlignet med året før.
De trusler, vi står over for, er ikke begrænset til en enkelt nation eller sektor. Organisationer og virksomheder i Danmark og på tværs af Norden skal handle nu for at beskytte sig selv og deres digitale aktiver.
Som jeg ser det, bør virksomheder implementere følgende sikkerhedsforanstaltninger for effektivt at imødegå disse trusler:
Sikkerhedsopdater systemer regelmæssigt
Sørg for, at alle systemer og software er opdateret med de nyeste sikkerhedsrettelser. Det reducerer risikoen for sårbarheder, som angribere kan udnytte.
Husk, en kæde er kun så stærk som dens svageste led – angribere får ofte adgang gennem oversete systemer.
Brug stærke passwords og kombiner disse med flerfaktor-autentifikation
Flerfaktor-autentifikation er et af de sikringstiltag, der er mest effektivt i forhold til at øge login-sikkerheden i forbindelse med adgang til kritiske informationer og ved anvendelse af fjernadgange
Implementer DDoS-beskyttelsestjeneste
Brug dedikerede DDoS-beskyttelsestjenester, der kan filtrere og administrere trafik under et angreb. Cloud-baserede løsninger kan registrere og modvirke angreb i realtid, og løsningerne kan skræddersys til specifikke behov.
Regelmæssig backup af data og konfigurationer – samt test af reetablering
Backup skal foretages i overensstemmelse med en politik på området. Den skal tage hensyn til konsekvensen for organisationen, hvis data i produktionsmiljøet går tabt.
Konfigurationer og systemer, der er nødvendige for retablering efter et en større sikkerhedshændelse, skal ligeledes inkluderes i backup.
Det bør regelmæssigt testes, at backupindholdet er komplet, og at data og konfigurationer kan indlæses fra backup. Kopi af backup skal opbevares offline, således at reetablering kan ske i det tilfælde, at hele virksomhedens it-setup er kompromitteret.
Opdater beredskabsplaner og øv dem regelmæssigt
Beredskabsplaner skal dække både it og forretningsprocesser, og de skal øves regelmæssigt, således at de forskellige aktører i virksomheden kender deres rolle og ansvar i tilfælde af et cyberangreb.
Uddan personalet i sikkerhedspraksis (awareness træning)
Træn medarbejdere i cybersikkerhed, herunder genkendelse af phishing-forsøg og andre almindelige angrebsvektorer.
Uddannet personale er mindre tilbøjelige til uforvarende at kompromittere netværkssikkerheden ved for eksempel at klikke på ondsindede links eller åbne skadelige vedhæftede filer.
Konklusionen er, at truslen skal tages alvorlig, og virksomheder og myndigheder skal tage proaktive skridt for at forbedre deres cybersikkerhed.
Investering i robuste forsvarsmekanismer er en nødvendighed i nutidens digitale verden.
Derved beskytter vi ikke kun vores virksomheder, men bidrager også til den bredere sikkerhed og stabilitet i vores land.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.