Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Intenst, kompetent, seriøst og virkelig godt.
De unge, som træder ud på arbejdsmarkedet i disse år efter en teknisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse, kan virkelig noget.
Vi får brug for deres uforfærdethed, når vi i virksomhederne skal tage ERP med AI til et nyt niveau.
Hvert år ansætter vi hos os et hold af graduates, som i løbet af et år lærer at omsætte værktøjskassen fra universitetet til konsulentlivet.
Jeg har netop vejledt disse 40 unge mennesker fra Danmark, Norge og Sverige i de fire dage, hvor de i hackathon-style arbejdede sig igennem en simuleret RfP-proces.
Og de kommer hurtigt langt og tæt på, hvordan vi andre med årtiers erfaring ville gribe sagerne an.
RfP (Request for Proposal) er jo det strukturerede forløb mellem kunde og leverandør, hvor vi designer, planlægger og estimerer de overordnede løsninger. På ERP-området ser jeg et naturligt skifte i RfP-indholdet.
Tidligere handlede de om selve den tekniske overgang fra ældre, on-premise ERP-systemer til moderne cloud-baserede og AI-integrerede platforme.
Nu handler de om at begynde udnyttelsen af sidstnævnte og om at realisere forretningsmæssig værdi.
Hurtigere heste
Skal man være en smule flabet, så kan man sige, at mange virksomheder har lavet den tekniske transition, og nu har de en Ferrari i garagen, men de kører den, som var det den Corolla, de har haft i flere årtier.
Man kommer uvilkårligt til at tænke på det gamle Henry Ford citat: "Hvis jeg havde spurgt mine kunder, hvad de ville have, havde de sagt ”en hurtigere hest”."
Hvordan kommer vi så videre på ERP-turen?
Mit svar er, at vi både skal arbejde hurtigt og træde på speederen i Ferrarien, samtidig med at vi tænker langsomt, langsigtet og strategisk om vores forretningsmodel.
Vi skal have det korte lys rettet mod her-og-nu-gevinster, og det lange lys rettet mod forretningsmæssig innovation.
Begge dele hænger tæt sammen med den nye ERP-platform.
Quick-wins. Just do it
Flere virksomheder har nu et nyt ERP-setup, der giver adgang til en række nemme og meget synlige muligheder.
Ny intuitiv brugerflade, en stribe populære apps, måske en co-pilot på ERP-data baseret på generativ AI og helt sikkert ML- og AI-baseret funktionalitet. Alt sammen i en mere eller mindre køreklar plug-and-play tilstand.
Alt her er standardkomponenter, så vi kan sådan set ikke ødelægge noget, og vi risikerer højst at spilde nogle kræfter.
Derfor er det logisk nok, at vi bare skal komme i gang.
Slip funktionaliteten fri, lav små og store forsøg, kom i gang og lær mere om den nye verden. Her kan vi givetvis få glæde af nogle af de unge, som er på vej ud i virksomhederne.
Vi er på vej til at kunne ”tale” til vores ERP-data. Vi kan søge gennem normalt sprog og når hurtigt frem til indsigt.
Vi kan løse en række rutineopgaver: ”Find sidste indkøbsordre fra X”. ”Opdatér prisen til Y”. ”Vis mig salget og indtjeningen per måned for Z”.
Slut med at lede i menuer og hige og søge på lange stier.
Læs kortet, planlæg ruten
På den anden side er disse quick-wins ikke heeelt nok til at berettige kraftanstrengelsen med at løfte sig over på den nye platform.
Og der er da også et meget større og mere langsigtet potentiale. Rejsen mod den rene, standardiserede kerne med velstrukturerede data på en cloud-platform er nøglen til, at vi operationelt kan slippe smertefrit gennem store forandringer.
Organisationens strategiske arbejde bliver altså belønnet med evnen til rent faktisk at it-understøtte en forandret forretningsmodel.
Så hvor vi vil være om syv år?
Hvordan skal vores sourcing se ud? Hvilke kunder skal vi have? Hvordan vil vores partnerlandskab se ud?
Der skal altså læses kort, analyseres og planlægges ruter i spændingsfeltet mellem it og forretning.
Her bliver CIO mindst lige så meget en forretningsmæssig rådgiver som en implementør af it.
Det er ikke sikkert, at en personlighedstype, der kan styre et komplekst teknisk transitionsprojekt, også kan inspirere ledelseskolleger til at se og finde potentialet.
Erfaringen er bare også meget vigtig, og derfor tror jeg på, at vores it-afdelinger skal gå på to ben.
I takt med at stadig mere ERP-teknik flytter ud i cloud, skal vi på de indre linjer kombinere erfaring og strategisk overblik med ungdommeligt vovemod og vildskab.
ERP-fremtiden er egentlig ret spændende. Spænd sikkerhedsselen, træd på speederen og hør brølet fra de nye hestekræfter.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.