Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

I dag træder nye de regler om registrering af din arbejdstid i kraft: Er du klar?

Mandag træder de nye regler om registrering af arbejdstid på danske arbejdspladser i kraft. DI er blevet bestormet, mens it-leverandørerne er godt tilfredse.

Efter krav fra EU træder de nye regler om registrering af arbejdstid i kraft i dag, mandag.

Det betyder, at arbejdsgivere fra i dag er forpligtiget til at sikre, at de ansattes arbejdstid bliver registreret.

Den nye lov blev vedtaget af Folketinget i slutningen af januar, og der er dermed tale om en efter danske forhold meget kort indfasning af de nye regler.

Det har skabt travlhed hos både leverandører og hos rådgivende organer som eksempelvis DI.

Her meddeler vicedirektør Christoffer Thomas Skov, at tusindvis har søgt information om de nye regler.

“Siden november har vi haft glødende telefoner og fyldte mailbokse med medlemmer, der ville forberede sig og var i tvivl om, hvad de skulle gøre. Og vi har haft rygende travlt med blandt andet at udvikle mere end 90 skabeloner til ansættelseskontrakter,” lyder det fra Christoffer Thomas Skov.

Han peger på, at de nye regler udgør en ‘administrativ byrde’ for især de mindre virksomheder.

Vedtaget i EU i 2019

Trods det korte optræk fra folketings-beslutning og til implementering har alle dog været klar over, at de nye regler var på vej, da de blev besluttet i EU helt tilbage i 2019 i kølvandet på en princip-sag mellem et fagforbund og Deutsche Bank.

Hele ideen er, at sikre, at EU’s arbejdstidsregler bliver overholdt.

De siger, at man i EU maksimalt må arbejde 48 timer i gennemsnit om ugen, har ret til mindst et fridøgn om ugen og i øvrigt skal have fri mindst 11 sammenhængende timer i døgnet.

Med de nye regler skal alle arbejdsgivere herhjemme indføre et system til måling af medarbejdernes daglige arbejdstid.

Registreringerne skal gemmes i mindst fem år, og systemet skal være transparent, så den enkelte medarbejdere altid skal kunne se registreringerne om sig selv.

Undtaget fra reglerne er topchefer, selvstændige erhvervsdrivende samt de såkaldte ‘selvtilrettelæggere,’ som er ansatte, som ikke har faste arbejdstider.

Flere danske it-leverandører fortalte for et par måneder siden Computerworld om stor efterspørgsel efter registrerings-systemer, ligesom der har været mange henvendelser om råd og vejledning.

Her fortalte Per Pedersen fra Uniconta blandt andet, at mange først sent er blevet opmærksom på de nye regler - ligesom der er en del tvivl om, hvordan reglerne skal fortolkes.

“Efterspørgslen kommer ikke til at stoppe 1. juli. Jeg tror, det kommer til at fortsætte året ud. Det er jo nok en del virksomheder, hvor det ikke er det område, som får allerstørst opmærksomhed, og selvom de godt ved, at kravet kommer, så er der stadigvæk nogen, som ikke er opmærksomme på, at det allerede er nu,” sagde Per Pedersen til os i maj.