Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Viggo stjal min hårde rock, for tidlig bus-afgang og sådan undgår du at blive forfremmet (nu med lyd!)

Klumme: Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man lever af problemer eller løsninger, skal man blot lytte til IT-sælgere og arkitekter, der holder præsentationer om AI - det gjorde jeg forleden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

OBS: Du kan også lytte til Mogens Nørgaard læse dagens klumme op. Det kan du via boksen nedenfor. Eller ved at finde den i RSS til din podcast-app eller på Spotify.

Når I læser dette er fruen og jeg på vej mod nye horisonter - måske Hundige Camping (Danmarks ældste) eller noget endnu vildere, så tænk på mig, når I sidder i 42 graders varme med den kølige hvidvin med isterninger i…Vi skal lige omkring et par transportoplevelser jeg har haft siden sidst.

Den første handler om el-taxa-firmaet Viggo, som vi synes er gode at bruge. Og da man i deres app kunne vælge en Copenhell Edition Taxa, hvor de ville spille tung rock under turen, var vi SÅ klar.

Vi tog en Viggo både til og fra en fest i lørdags, og selvom vi omhyggeligt havde valgt Copenhell Edition-vogne, så anede chaufførerne intet som helst om den kampagne og spillede sødsuppemusik hele vejen til og fra festen.

Jeg aner ikke, hvad Viggo kan lære af det. Men jeg ved, at Sonja har skrevet en længere ting til dem…

Og så var der min hjemtransport fra firmasommerfesten. Sonja havde sagt taxa, IKKE el-cykel, men jeg valgte i stedet den billigere model bus (og jeg bruger KUN DSB’s app nu - den ER sgu’ præcis så god, som den gamle redacteur havde påstået).

Nå, men af uransagelige årsager faldt jeg i søvn i bussen, vågnede med et sæt, misforstod skiltet i bussen og hoppede af, fordi jeg var kørt for langt. Troede jeg.

Efter nogen tid, hvor jeg gik tilbage, tænkte jeg, at jeg egentlig nok var stået af for tidligt, så jeg eksekverede med besvær en 180 graders, og så fik jeg et par fine kilometer i regn, så jeg kunne vågne lidt op før hjemkomsten.

Ingen skrammer udover på stoltheden.

Meget dygtig mand, som John Mogensen sang.

Nu til de sjove emner

Nok om transport. Der er ingen undskyldninger i denne uge, men til gengæld et par sjove emner:

Peters Udvidede Princip, automatisering giver flere jobs, det offentliges digitale dovenskab, en sælgers våde drøm, Prepping (inkl. min planlagte flugt til Sverige), FOLKEmødet 2025 med Team Tramp, og så er det tid at ønske god weekend. Spænd kysen.

Peter’s Udvidede Princip

Dr. Laurence J. Peter skrev sin bog The Peter Principle i 1969 for at tale om, hvordan alle mennesker logisk set bliver forfremmet indtil de når deres niveau for inkompetence, thi indtil du når dét bliver du jo forfremmet, fordi du er kompetent.

Han inkluderede også anvisninger på, hvordan man undgik at blive forfremmet, f.eks. fordi man ikke gider eller bare ved, at man ikke vil være god i det nye job: Skriv en gang om året en meget lang og detaljeret redegørelse for forholdene på firmaets parkeringsplads og uddel den til alle.

Det vil få de fleste til at tænke, at man nok har det udmærket dét, hvor man er nu.

Men nu, hvor flere og flere uden faglig indsigt ansættes til alt muligt, og de så ansætter folk uden indsigt, som så ansætter folk uden indsigt (hvordan skulle de nogensinde kunne bedømme fagligheden hos ansøgerne, og hvorfor skulle de ikke ansætte folk i deres eget billede?), så står vi jo nok med Peters Udvidede Princip, hvor det ikke kun gælder for forfremmelser, men bare, sådan, gælder de fleste steder.

Det synes jeg er en fascinerende tanke. Lad os se, hvor langt vi kan trække den, og om vi kan fortsætte med at få en stærkere og stærkere økonomi jo flere, der intet fagligt kan mht. deres arbejde.

Jeg tror på projektet og kan se en hastig udvikling på området. Stay tuned.

Automatisering giver flere jobs

Kan I huske, da de første PC’er kom frem, og hvor mange gange siden da eksperterne har forudset, at alle blev arbejdsløse pga. den ene landvinding eller den anden?

Well, arbejdsstyrken vokser, ingen er arbejdsløse og vi har SÅ mange folk fra andre lande til at arbejde for os i Danmark og udenfor, at det svarer til den private, danske arbejdsstyrke.

Det ser ikke ud til, at der kommer massearbejdsløshed på grund af ny teknologi eller automatisering. Tværtimod.

Det blev opsummeret glimrende i en artikel forleden om robotter og beskæftigelse, hvor det bl.a. lød:

Maskinerne øger produktiviteten, priserne sænkes og så stiger efterspørgslen, som øger behovet for flere hænder, indtjeningen stiger, og man får råd til flere robotter…

Der kommer hele tiden flere i arbejde rundt om på jorden mens vi automatiserer, så det burde ikke være en overraskelse.

På samme måde vil AI øge behovet for medarbejdere mange steder i stedet for at afskaffe en masse arbejdspladser. Og sådan vil det blive ved. The kids will be alright.

Det offentlige er dovne

Formanden for PROSA, Niels Berthelsen, er en guttermand og siger, hvad der skal siges. Han sagde på et udvalgsmøde inde på Christiansborg, at det offentlige er luddovne, når det kommer til at vælge tech-løsninger, og altid foretrækker at vælge Micros… Undskyld: … at vælge en stor tech-gigant, selvom den leverer ulovlige løsninger.

Alle i Staten bruger Teams, selvom det er ulovligt. Bare for at nævne én ting. Også i Justitsministeriet. Også i Skat. Sikkert også hos vores konkurrencetilsyn. Og så er der kommunernes indædte kamp for at få lov til at forblive lovbrydere med Google Chromes børnedataindsamling. Halleluja.

Man blev ikke fyret for at vælge IBM i 70’erne. Man bliver ikke fyret for at vælge ulovlige værktøjer fra Microsoft i dag. Man bliver ikke fyret for at holde fast i børneovervågning fra Google.

Og selvom EU - meget fint, i øvrigt - kendte Microsoft skyldige forleden i at lave anti-konkurrence-svineri ved at bundle Teams med Office (max bøde 10% af deres årlige omsætning på verdensplan), så synes vores digitale ligestillingsminister jo også, at den bedste idé i hele verden er at indkøbe Microsoft Co-pilot-licenser til hele den offentlige sektor, så den dermed undgår at bruge alle mulige andre løsninger.

Fantastisk timing fra Microsoftmedarbejderne i Digitaliseringsministeriet at komme med den melding samtidig med EU’s dom over Microsoft. Flot.

Sådan apropos Peters Udvidede Princip og uvidenhed og intellektuel dovenskab på alle hylder, ikke?

Frygt, Usikkerhed og Tvivl: En sælgers våde drøm

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man lever af problemer eller løsninger, skal man blot lytte til IT-sælgere og arkitekter, der holder præsentationer om AI, hvilket jeg gjorde forleden.

De starter med at fortælle, at IT-afdelingen intet kan, og står over for nye ting, de heller ikke vil kunne håndtere. Datacentrene kan heller ikke håndtere situationen, i øvrigt. Der mangler viden, erfaring og handlekraft alle andre steder end dér, hvor foredragsholderen arbejder i denne uge.

Det er jo altid en fin måde at byde gæsterne fra IT-afdelingerne velkommen på: FUT, dvs. frygt, usikkerhed og tvivl. Alle dør. Igen.

Men i en verden, hvor robotter foreløbig kan støvsuge et fladt gulv og slå en græsplæne, hvis den er markeret med en nedgravet ledning, der mangler vi jo stadigvæk f.eks. en robot, der bare kan vaske trapper, selvom det vel for helvede ikke kan være særlig svært. Det skal bare være en simpel én

Herregud, hvor svært kan det være? En robot, som man bærer helt op til trappeafsatsen på 4., og så arbejder den sig nedad, løfter måtterne og steder derpå sig selv til hvile nede ved indgangsdøren. Det må man da kunne lave.

Men nej.

Vi får nok heller ikke den der magiske robot, der kan vaske og tørre os på alderdomshjemmet, så vi slipper for at importere afrikanere og asiater til at gøre det.

Endsige noget magisk teknologi, endnu ukendt, som regeringen og landbruget satser på skal redde dem (ikke os, dem), så de 1) BÅDE holder op med at lægge vores farvande øde OG 2) bruge 72,5% af vores land til monokulturplanteørkner, hvor ingen dyr kan trives samt 3) får endnu mere i offentlige tilskud.

Faktisk burde Finansministeriet indregne landbruget i den offentlige sektor. Så ville det offentlige også reelt fylde så meget, som befolkningen føler, den gør, nemlig tre fjerdedele af landet… Og med den sølle omsætning landbruget har, er det heller ikke de store justeringer, der skal til i det store regnskab. Og de 7000 landmænd, der er tale om, kan knap ses i medarbejderstatistikken.

Så det synes jeg bare de skal gøre, regnedrengene.

Prepping, anden runde: Biler, vand og flugt

En læser gjorde opmærksom på, at alle biler har en FM-radio. Bedst er det dog, hvis man kender én, der har en elbil, eller hvis man selv har én. En elbil er jo ét stort batteri, og har ofte 220V-udtag OG den har FM-radio. Vær sød ved alle el-bil-ejere. De er jeres GoTo-venner, når mongolerne kommer stormende.

Hvis bilen tilmed er kinesisk, kan den også have indbygget karaoke (det er svært at sælge el-biler i Kina uden). Så bliver det jo helt anderledes sjovt at møde Zombie-apokalypsen.

Vandrensning: Klor-tabletter er fantastiske til vandrensning, men kan give en bismag, som alle gamle soldater ved, fordi vi skulle lære at rense vand ved at proppe en klorpille i feltflasken og så sørge for, via 20 englehop, at flasken var blevet rystet tilstrækkeligt...

Nyere forskning har tillige vist, at brintoverilte også er fantastisk til at sikre vandkvalitet i lang tid. Nogle få dråber i dunken med vand i prepperrummet i kælderen, og vandet holder sig friskt for evigt.

I det hele taget er alt ved prepping fantastisk. Nogle af mine mere militante venner har været preppere i en del år, og den ene af dem var endda på udkig efter en god, ledig mark et sted på Vestegnen, hvor han kunne bygge en lille hyggebunker. Det blev desværre aldrig til noget.

Flugten til Sverige: Jeg selv kører nu vinposerne ind over mit prepper-projekt. Med nok vinposer, og en del gaffa, kan man altid komme til Sverige på en stjålen havetrampolin og med en sneskovl eller en foldespade til at padle med.

I skal med andre ord samle vinposer og gaffatape nede i kælderen.

Hvis en vinpose i snit fylder tre liter, dvs. den har tre kg. opdrift, så kan man hurtigt finde ud af, hvor mange der skal til for at holde det stolte skib The Tramp flydende med diverse kødfulde mænd og nogle fnuglette kvinder om bord.

FOLKEmødet

Jeg tror det kunne ende med, at vi tester konceptet på Folkemødet næste år. Tænk på, hvor fedt det kunne være at ligge på en lækker havetrampolin ude i vandet - blandt krigsskibene - bag den store scene og lytte til alle indlæggene …

Blandt de mulige kompagnoner til dét projekt kan jeg allerede nu røbe, at det KUNNE indbefatte en Bjarne, der er bindegal og en anden Bjarne, der får den første til at ligne en DJØF’er fra Justitsministeriet med en fortid som prokurist i Ringkjøbing-Skjern Landbobank.

Det kan næsten ikke gå galt, når startopstillingen ser sådan ud.

Så er der selvfølgelig lige dét med indkvartering og andre detaljer. Det vil nok komme som en overraskelse for ledelsen af Folkemødet, at vi har set muligheder frem for begrænsninger, og derfor har oprettet alle samtalescenerne derovre i Shelter-app’en, så folk kan bruge scenerne til noget fornuftigt om natten.

Sig til, hvis I har et forslag til, hvor en håndfuld gamle, bitre mænd med højt humør og en del øl kunne bo.

Team Tramp: Grundet trampolin-projektet tænker jeg, at vi kalder os selv for Team Tramp, og at vi genanvender det gode, gamle Vinonysus-motto “Vi sejler i vin”.

Forvent, at vi udgiver et lidt alternativt nyhedsbrev nogle gange dagligt derovre med tips, tricks, fiduser, fusk og sjove billeder.

Det var alt, hvad jeg havde i denne hede. Jeg lytter som altid på mogensxy@gmail.com og gider altid åbne jeres mails. De fede må svede, men jeg skal gøre mit bedste. God weekend.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.