Intel vil ind i din mobiltelefon

To nye processorer fra Intel er beregnet til mobile enheder som lommecomputere og mobiltelefoner. Produkterne tilhører Intels XScale-familie, der sandsynligvis komme til at bemægtige sig en pæn del af markedet for processorer til de håndholdte computere. Med PXA250 vil der blive sat nye rekorder for ydelsen i lommecomputere og PXA210 vil give nye muligheder i mobiltelefoner.

XScale

Med to nye produkter ryster den amerikanske chipgigant Intel godt og grundigt op i markedet for processorer til lommecomputere og avancerede mobiltelefoner. De to XScale-processorer PXA250 og PXA210 er beregnet til mobile enheder, og Intels mål er at få den samme dominans på dette område, som firmaet har på markedet for processorer til pc'er.

Med de stadig større krav til faciliteterne i de mobile enheder er der brug for kraftigere processorer, og de nye XScale-processorer udgør noget af et kvantespring, når man snakker ydelse. Processorerne er baseret på ARM-arkitekturen, der er helt forskellig fra den x86-arkitektur, man finder i pc-processorer. Derfor kan man for øvrigt ikke sammenligne clockfrekvenser fra de to platforme.

PXA250 skal afløse Intels StrongARM-processorer, der eksempelvis benyttes i lommecomputere med Microsofts Pocket PC 2002 styresystem. Processoren fås med clockfrekvenser på op til 400 MHz, og det er jo en sjat i forhold til de 206 MHz, den hurtigste StrongARM kan præstere. Den høje ydelse skal gøre det muligt at udstyre lommecomputeren med talegenkendelse, bedre genkendelse af håndskrift og hurtigere afvikling af multimedie-filer, herunder video.

PXA250 understøtter USB og Bluetooth til kommunikation med andre enheder, og lommecomputere med PXA250 kan udstyres med pc-kort, CompactFlash-kort, MultiMediaCard og/eller SD-kort.

I PXA210 er den maksimale frekvens 200 MHz. Denne processor er beregnet til avancerede mobiltelefoner, ikke mindst tredjegenerations-telefoner med hurtig adgang til internettet - telefoner med farveskærme og funktioner, der i dag mest kendes fra lommecomputere. Processoren understøtter USB, MultiMediaCard og SD-kort.

Processorerne understøttes af de vigtigste af de styresystemer, der findes i de mobile enheder, blandt andet Palm OS 5, Microsofts Pocket PC 2002 og Symbian.

Mobil med Intel

Over halvdelen af verdens mobiltelefoner indeholder en ARM-baseret processor, men Intel har indtil nu ikke gjort sig bemærket på dette område. Dog sidder Intel på en stor bid af markedet for hukommelseschips til de mobile enheder. Man kan finde flash-hukommelse fra Intel i cirka en tredjedel af alle mobiltelefoner og op mod fire femtedele af alle lommecomputere.

Hvis det lykkes Intel at levere processorer til bare en beskeden andel af alle fremtidige mobiltelefoner, snakker vi mange millioner enheder og endnu flere dollar. Tager markedet godt imod XScale, kan det hurtigt ende med, at Intel leverer flere XScale-processorer end processorer til pc'er. På mobiltelefon-markedet er det først og fremmest Texas Instruments, der er Intels konkurrent.

Intel er klar over, at en lang batterilevetid er helt essentiel i mobile enheder, og det har været et svagt punkt i de StrongARM-drevne computere.

Begge XScale-processorer er udstyret med avancerede strømstyringsteknologier, som forhåbentlig kan sikre en rimelig batterilevetid til lommecomputeren og mobilbamsen. Der er ikke meget sjov ved at se video på mobilen, hvis der kun er strøm til fire minutter.

Intel skal selvfølgelig ikke bare konkurrere på ydelse og faciliteter, men i lige så høj grad på prisen. Den hurtigste XScale kan købes for under 40 dollar, og det skulle ikke afskrække producenter af lommecomputere til flere tusinde kroner.

Næste Palm-generation

Når det gælder lommecomputere, har Intel sat sig godt og grundigt på Pocket PC-platformen. Til gengæld finder man ikke Intel-processorer i mange andre lommecomputere, og slet ikke i dem, der er baseret på Palm OS. Her er det Motorola, der indtil nu har haft monopol.

Det bliver der imidlertid lavet om på, for Palm vil basere det kommende Palm OS 5 styresystem på ARM-arkitekturen frem for Motorolas 68K-arkitektur. Dermed får Motorola kraftig konkurrence, ikke bare fra Intel, men også fra Texas Instruments.

På den nyligt overståede PalmSource-konference demonstrerede Intel, at Palm OS 5 godt kunne køre på XScale, og Motorola fremviste ARM-processoren DragonBall MX1 med en frekvens på 200 MHz. Texas Instruments fremviste sin OMAP-processor, som endnu ikke er lanceret, men som i hvert fald vil have en frekvens på mere end 100 MHz.

Indtil videre har Intel kunne operere på lommecomputer-markedet uden konkurrence fra ærkerivalen AMD. Det kan der imidlertid hurtigt laves om på, for AMD har netop købt firmaet Alchemy, der udvikler processorer til mobile enheder.

Alchemy designer processorer baseret på MIPS-arkitekturen, der ligesom ARM er RISC-baseret. Det er altså forholdsvis simple processorer, der understøtter ret få instruktioner.

Det ser ud til, at producenter af lommecomputere foretrækker ARM-arkitekturen frem for MIPS, og det kan tvinge AMD til at sætte fart i udviklingen af ARM-baserede processorer. I den forbindelse er det ganske interessant, at en del af udviklerne i Alchemy var med på det hold, der i sin tid designede StrongARM-arkitekturen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere