Den ultimative underholdningsmaskine

Med det rette hardware installeret kan pc'en afløse en pæn del af det isenkram, der fylder op i stuen. Computeren kan fungere som både fjernsyn, video og stereoanlæg. Har man pengepungen i orden, er hjemmebiografen komplet med surrond sound inden for rækkevidde.

Tv på pc

Vil man se tv på computeren kan man vælge mellem et separat tv-kort og et grafikkort med indbygget tv-tuner. I forhold til fjernsynet har pc'en nogle fordele som tv-modtager. Idet computerskærme er af bedre kvalitet end fjernsyn, står billedet skarpere og flimrer mindre. Det betyder for øvrigt også, at det kan kræve lidt tilvænning at benytte computerskærmen til tv-kigning. Og så kan man jo nøjes med at se fjernsyn i et vindue, mens man benytter pc'en til noget andet på resten af skærmen.

PCI-kort, som forvandler pc'en til et fjernsyn, kan fås til en relativ billig pris. Her er det Pinnacle Studio PCTVpro, der leveres med en fjernbetjening.
Hvis man er fuldt ud tilfreds med det grafikkort, man allerede har i pc'en, bør man investere i et tv-kort i form af et PCI-indstikskort. Det behøver ikke koste meget over 500 kroner, hvis man kan nøjes med den mest skrabede udgave. Billedkvaliteten fra et sådant billigt tv-kort er typisk helt i orden, men for nogle hundrede kroner ekstra kan man få raffinementer og ekstraudstyr som fjernbetjening, stereolyd, tekst-tv og FM-radio.

Der er en hel del producenter af tv-kort. Vi kan nævne Hauppauge og Pinnacle Systems som et par af de mere seriøse firmaer, der fremstiller tv-kort af en god kvalitet.

Man kan også købe eksterne tv-kort, der skal tilsluttes USB-porten, men her er kvaliteten typisk dårligere, og derfor er denne løsning mest oplagt til bærbare pc'er, hvor man ikke kan opgradere med PCI-kort.

Hvis man står for at skulle købe sig en helt ny pc eller alligevel skal opgradere til et nyt grafikkort, kan man overveje at købe et grafikkort med indbygget tv-tuner. Her er det ATI's All-in-Wonder grafikkort, der ligger i front, med Matrox' Marvel-kort og diverse Nvidia-baserede grafikkort som outsidere. Går man efter et grafikkort, der både er lynhurtigt til 3D-programmer og har indbygget tv-tuner, er ATI's All-in-Wonder Radeon 8500DV et oplagt valg. Det kommer til at koste omkring 4.000 kroner, når det lander i Danmark om kort tid, men man kan godt få et glimrende grafikkort med tv-tuner for det halve.

Et sådant grafikkort vil ofte også have ind- og udgange til video- og lydsignaler, og der vil typisk følge software til videoredigering med. Man får således mulighed for at benytte pc'en til videoredigering, hvad enten videosignalet kommer fra tv-tuneren, fra eksterne videoapparater eller fra noget helt tredje.

Video

Med pc'en som fjernsyn får man nogle muligheder for at optage stillbilleder eller levende billeder direkte til harddisken. Dermed kan man skrotte sin videomaskine, for med en pc-tuner og det rette software kan pc'en fungere som en udmærket videooptager. Det kræver godt nok noget af computeren, for den skal løbende være i stand til at omdanne tv-signalet til et komprimeret video-signal, for eksempel i MPEG-2-formatet. Det kræver processorkraft i gigahertz-klassen og en stor, hurtig harddisk, men de fleste nyere pc'er skulle gerne kunne klare jobbet.

Er udstyret i orden, kan man optage et tv-program, samtidig med at man afspiller et andet. Det gør det for eksempel muligt at holde tissepauser midt i direkte tv-udsendelser. Man lader simpelthen pc'en lagre billederne på harddisken, mens man er væk, og så kan man afspille udsendelsen forskudt, når man er tilbage i sofaen.

Ofte følger der video-software med tv-tuneren, men hvis det ikke er tilfældet, findes der faktisk gratis alternativer, der dog ikke er helt så sofistikerede. CapTV er et forholdsvis simpelt capture-program til Windows-versionerne fra Windows 95 og frem. Det er uden de store dikkedarer, men kan sættes til at optage på bestemte tidspunkter. Programmet VirtualDub er en anden mulighed, hvis man bare vil optage fra fjernsynet, og Windows Media Encoder kan også bruges sammen med visse tv-kort.

Video fylder godt på harddisken. Hvis man gemmer i dvd-kvalitet i MPEG-2-formatet, skal man bruge fem gigabyte til at gemme tre timers video, mens MPEG-1-video i lavere kvalitet typisk fylder mindre end det halve. Under alle omstændigheder kan det være godt med nogle medier, der kan supplere harddisken, og her kommer brændbare dvd'er ind i billedet. Prisen på dvd-brændere til indbygning i pc'en er kommet ned i nærheden af 5.000 kroner, og medierne, der har plads til 4,7 gigabyte, er også blevet billigere.

Hjemmebiografen

Ligesom almindelige dvd-drev kan dvd-brændere bruges til at afspille dvd-film. For at få pc'en til at fungere som dvd-afspiller kræves en MPEG-2-dekoder, som helst skal være i hardware for at undgå hak i filmen. Sådan en sidder der på alle nyere grafikkort, og hvis pc'en ikke er alt for gammel, skulle der ikke være problemer med afspilningen.

Mange grafikkort har tv-udgang, så man med de rette kabler kan få billedet op på fjernsynet i stedet for pc-skærmen. Nøjagtigt som tilfældet er med tv, bliver kvaliteten af billedet dog bedst på computerskærmen. Problemet er blot, at fjernsynet i de fleste hjem er noget større end computerskærmen. Det kan der selvfølgelig rådes bod på.

Blandt andre Sony satser på projektorer, der er særligt egnede til hjemmet. Her er det Cineza VPL-HS1 til 25.900 kroner med moms.
Løsningen hedder en projektor, så billedet kan blæses op på væggen. Udviklingen går stærkt inden for dataprojektorer, og de bliver hele tiden mindre, mere støjsvage og billigere. Projektorer hører stadig til noget af det dyreste hardware, man kan få sig til hjemmet, men de er billigere end plasmaskærme, hvor billedarealet er mindre. Projektorerne kan bruges til alt, hvad man ellers har brugt computerskærmen til - også spil.

Hvis man ønsker en projektor med en ordentlig lysstyrke, så man ikke behøver at mørklægge rummet fuldstændig, og også gerne vil have en opløsning på 1.024x768, som man måske er vant til fra computer-skærmen, så skal man af med omkring 30.000 kroner. Kan man nøjes med en opløsning på 800x600, som er rigeligt til tv og dvd-film, kan man slippe med cirka 20.000 kroner. Til dvd-film er det en fordel, hvis projektoren understøtter bredformat.

Lyd fra alle sider

Med til film-oplevelsen hører en god lyd - gerne fra alle sider. Lyden fra dvd-film er for det meste i Dolby surround sound, der kræver et lydkort, som understøtter standarden. Det kan for eksempel være Creatives Sound Blaster Audigy, der er noget af det hotteste for tiden. Det koster omkring 2.000 kroner, men så meget behøver man ikke at give, hvis man bare er interesseret i surround sound. Et lydkort med understøttelse af Dolby Digital surround sound fås fra få hundrede kroner. Surrond sound kræver selvfølgelig også en flok højttalere, og det kan passende være digitale højttalere med indbygget forstærker.


Hvis man sætter et højttalersæt som dette Cambridge SoundWorks DeskTop Theatre 5.1 DTT2200 sammen med et lydkort, der understøtter Dolby Digital Surround Sound, kan man få en ganske heftig lyd ud af pc'en.

I det hele taget kan pc'en sagtens benyttes som stereoanlæg, hvis man anskaffer sig et godt lydkort og et sæt højttalere med forstærker. Musik-cd'er kan som bekendt afspilles fra cd/dvd-drevet, og tunere til FM-radio kan fås for en billig penge. For den helt store musik-entusiast er der nok ingen vej uden om det store forkromede stereoanlæg, men vi andre dødelige kan godt nøjes med mindre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere