Duron slår Celeron

Budgetprocessorerne fra både Intel og AMD har løbende gennemgået forbedringer, men det er stadig Duron, der er hurtigst. Det viser vores test af Celeron kontra Duron, hvor begge processorer har en clockfrekvens på 1,3 GHz.

Spritnye processorer

AMD har endnu ikke officielt lanceret Duron med 1,3 GHz, men det skal ikke forhindre os i at teste processoren. Den skal selvfølgelig sammenlignes med Intels hurtigste Celeron, der også nåede op på 1,3 GHz for en uges tid siden.

Både Celeron og Duron er blevet forbedret, siden de blev lanceret i henholdsvis april 1998 og juni 2000. Eftersom Celeron har længst tid på bagen, er det naturligt nok også denne processor, der har gennemgået flest forbedringer. Senest har Celeron fået glæde af Tualatin-kernen, der er baseret på 0,13 mikron produktionsteknologi. Den nye teknologi resulterede blandt andet i en fordobling af mængden af L2-cache til 256 kilobyte. Det betyder, at den eneste forskel på de nyeste Pentium III og Celeron er systembussens hastighed, der er 100 MHz for Celeron og 133 MHz for Pentium III.


Duron 1,3 GHz er så ny endnu, at den ukorrekt identificeres som en Duron XP 1500+. Bemærk understøttelsen af SSE-instruktioner.

De nyeste Duron, der er baseret på en processorkerne med kodenavnet Morgan, understøtter SSE-instruktioner, hvilket betyder en forbedret ydelse ved afvikling af multimedie-programmer. AMD har stadig ikke lanceret processorer med 0,13 mikron teknologi, men det sker om et par måneder. Duron har en busfrekvens på 200 MHz, og kan derfor udveksle data med resten af systemet hurtigere end det er tilfældet for Celeron. Storebroderen Athlon XP har en busfrekvens på 266 MHz, og desuden har den en større cache.

Testen

Lad det være sagt med det samme: Duron er stadig hurtigst. Vi har testet processorerne ved hjælp af testprogrammet Sisoft Sandra, der gav et mål for ydelsen ved beregninger med henholdsvis heltal og flydende kommatal, og vi har også afviklet 3D-grafikprogrammerne 3DMark2001 og Quake III Arena for at se hvilken processor, der hurtigst kunne få skovlen under disse krævende applikationer.

Duron var monteret på et MSI K7T266 bundkort med VIA KT266A chipsæt og 256 megabyte PC2100 DDR RAM, mens Celeron blev testet på et Legend QDI Synaptix 5EP bundkort med Intel 815 chipsæt og 256 megabyte PC133 SDRAM. Begge maskiner var udstyret med et GeForce2 GTS grafikkort og en IBM 75GXP harddisk.

Test/processorDuron 1,3 GHzCeleron 1,3 GHz
Sisoft Sandra ALU3649 MIPS3637 MIPS
Sisoft Sandra FPU1814 MFLOPS1740 MFLOPS
3DMark20013626 3DMarks3326 3DMarks
Quake III Arena157 fps116 fps

Resultaterne viste samstemmende et forspring til Duron. Et klart, men dog ikke voldsomt stort forspring. De mere teoretiske målinger af ydelsen viste, at Duron 1,3 GHz er marginalt hurtigere til heltalsberegninger og fire procent hurtigere til kommaberegninger end Celeron 1,3 GHz.

I 3DMark2001, som tester ydelse ved afvikling af DirectX-optimeret grafik, er Durons forspring ni procent, mens Quake III i opløsningen 640x480 ved normal kvalitet giver Celeron en bet på hele 36 procent. Quake III drager stor fordel af den større båndbredde til DDR-hukommelsen i Duron-systemet i forhold til den almindelige SDRAM i Celeron-systemet.

Når disse kendsgerninger kombineres med det faktum, at Duron for det meste sælges lidt billigere end Celeron, må konklusionen være, at Duron stadig er det bedste køb for dem, der vil have en god all-round pc, der ikke skal benyttes til de allermest krævende applikationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere