CES: Nyheder til nørderne

På årets Consumer Electronics Show kan man opleve dvd'er med plads til 30 gigabyte på hver side. Et nyt styresystem fra Microsoft, MP3-afspillere med nye former for lagermedier og meget mere har også set dagens lys på messen, der i øjeblikket afholdes i Las Vegas.

CE .Net

Bill Gates får demonstreret den trådløse Mira-teknologi.
Microsoft brugte messen til at lancere Windows CE .Net. Denne nye version af Microsofts styresystem til håndholdte enheder fylder mindre end forgængeren, nemlig 210 kilobyte for kernen alene. Windows CE .Net understøtter Bluetooth og trådløst netværk efter 802.11-standarden, og der er lagt vægt på brugen af XML, så lommecomputerne får let ved at udveksle data med andre computere. Det kommende styresystem til mobiltelefoner, der hidtil har været kendt under kodenavnet Stinger, blev i øvrigt døbt Smart Phone 2002.

Bill Gates fik en af sine kolleger fra Microsoft til at demonstrere en teknologi ved navn Mira, der skal bruges til at forbinde pc'en med skærmen uden brug af ledninger. Mira er baseret på den trådløse 802.11-standard, og ViewSonic vil være det første firma, der vil benytte teknologien til en trykfølsom fladskærm, der kommer på markedet sidst på året.

30 GB dvd

Toshiba annoncerede næste generation brændbar dvd med plads til 30 gigabyte pr. side. Den høje kapacitet er nødvendig, hvis der skal være plads til nogle timers video, når fjernsynsstandarden om nogle år hedder HDTV. Teknologien bag de nye optiske diske minder mest om DVD-RAM, men kapaciteten er øget ved at benytte en blå laser med en bølgelængde på 405 nanometer til læsning og skrivning af data. Eksisterende DVD-RAM-drev med plads til 4,7 gigabyte pr. side bruger laserlys med en bølgelængde på 650 nanometer. Jo lavere bølgelængde, des tættere kan data ligge på mediet.

Intel fremviste en bærbar computer med Pentium 4-M, der er den mobile version af Pentium 4. Pc'er med denne processor ventes på markedet om få måneder, og frekvensen forventes at starte på 1,7 GHz.

ATI lancerede en grafikchip til lommecomputere og avancerede mobiltelefoner. Chippen, der hedder Imageon 100, kan levere en opløsning på op til 800x600, og den er særligt optimeret til at fremvise video i MPEG-4-formatet.

Med den lille FreeCharge-generator skal man bare dreje håndtaget rundt, så kommer der strøm til mobiltelefonen.
I den lidt mere kuriøse ende fremviste Motorola en hånddreven el-generator til mobiltelefonen. FreeCharge, der er udviklet i samarbejde med firmaet FreePlay, genererer strøm, når man drejer rundt på et håndtag. For hver 30 omdrejninger, man ofrer på sagen, kan man tale i telefon i fire-fem minutter, og hvis man vil have telefonen fuldt opladt, må man slide løs i en god halv time. FreeCharge kommer til at koste 65 dollar, når den kommer i butikkerne til marts.

DataPlay

Consumer Electronics Show (CES) er en årlig begivenhed, som producenter af elektronik til det private marked benytter til at fremvise de seneste nyheder i sortimentet. Årets CES blev afholdt i Las Vegas, og der var rigeligt med nyheder at tage med hjem.

Det største problem med de nuværende MP3-afspillere er prisen på lagermedierne. Langt de fleste afspillere benytter flash-hukommelse som medie, og denne form for chipbaseret hukommelse er dyr at producere. Der er brug for billigere alternativer, og MP3-afspillere med brændbare cd'er eller harddiske har da også for længst set dagens lys. Disse afspillere er imidlertid store og klodsede, og her kommer DataPlay på banen.

Firmaet DataPlay fremstiller nemlig små optiske drev og tilhørende medier, som har plads til 500 megabyte data. Det er nok til omkring 11 timers musik, men DataPlay-medierne kan også rumme andre former for data, for eksempel video eller spil. Vigtigst af alt: De er forholdsvis billige. Prisen på et medie kommer til at ligge på under 100 kroner. Til sammenligning koster et CompactFlash-kort med 256 megabyte langt over 1.000 kroner.


MTV's MP3-afspiller ved siden af et DataPlay medie.

På CES blev det offentliggjort, at MTV vil sætte sit gode navn på en DataPlay musikafspiller, der kan benytte formaterne MP3, WMA, AAC og QDX. Afspilleren måler 8 x 7 x 2,5 centimeter, tilsluttes til pc'en via USB og er udstyret med LCD-display og genopladeligt batteri.

DataPlay-produkterne er baseret på samme teknologi, som man finder i dvd-brændere. Man kan opfatte et DataPlay-medie som en lille DVD-R, der kun er 32 millimeter i diameter og 0,6 millimeter tyk, altså ikke meget større end en femkrone. Man kan skrive, men ikke overskrive, et DataPlay-medie, og her har det en klar begrænsning i forhold til flash-hukommelse.

Som bruger kan man for eksempel købe et DataPlay-medie, der er fyldt halvt op med kopibeskyttet musik. Den anden halvdel af mediet kan man selv råde over, og her er der så plads til mere musik efter eget valg, uploadet fra computeren.

Gennembruddet for DataPlay har været længe undervejs. Faktisk blev mediet lanceret ved sidste års CES, men det er ikke helt let at få markedet til at acceptere et nyt lagermedie. Nu lader det imidlertid til, at DataPlay har fået nogle tunge drenge til at lege med. Udover MTV er blandt andet Toshiba, Samsung og SonicBlue interesserede i at udvikle produkter med teknologien. DataPlay kommer til Europa i midten af 2002.

MTV præsenterede for øvrigt også en solid multimedie-pc på CES. Computeren, der fremstilles i samarbejde med pc-producenten Lan Plus, er udstyret med Athlon XP processor, dvd/cd-rw-drev og modtagere til både tv og radio.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere