Find brugerne før du bygger dit grid

Det er vigtigt først at finde frem til brugere, der faktisk er interesserede i at bruge et grid til deres arbejde, for at få et grid-projekt til at blive en succes. Det er en af konklusionerne, som Novo Nordisk har gjort sig med sit eget grid, der udnytter ubrugt processorkraft på Windows-pc'er.

Hos Novo Nordisk står tusindvis af Windows-pc'er og foretager sig ingenting det meste af dagen. Masser af processorkraft går til spilde, bortset fra de 10 pc'er, der udgør det lille forsøgs-grid, som udviklingsafdelingen i Måløv har bygget.

Det begyndte som et ambitiøst projekt, hvor man undersøgte, om det var muligt at udnytte regnekraften hos de omkring 4.000 Windows-pc'er, der kunne kobles på et stort grid i virksomheden.

De kommercielle leverandørers forslag var simple, men også for dyre, mente Jan Holst Jensen fra Novo Nordisks afdeling for Scientific Computing og næstformand i Dansk Gridforum.

Så han satte sig for at bygge sit eget system.

Pc'er slukkes

Den enkle løsning består af en Linux-server med Samba, hvor de jobs, som grid'et skal behandle, ligger som filer. Windows-klienterne tilgår et delt netværksbibliotek for at hente jobs og aflevere resultaterne.

- Det første problem, vi løb ind i, var at undgå, at to klienter arbejder på det samme job. Det krævede opsætning af serveren, så jobbene bliver tilgået serielt, forklarer Jan Holst Jensen.

Da der er tale om almindelige pc'er i udviklingsafdelingen, skulle grid'et også tage hensyn til, at en pc ind i mellem slukkes. Derfor holder et Perl-script nu styr på, at et job kan behandles forfra, hvis en pc forlader grid'et.

Indtil videre har det lille forsøgs-grid været anvendt af Novos forskere til forskellige simuleringer i to projekter. Næste opgave bliver simuleringer, der skal hjælpe med at finde insulins rolle i forbindelsen mellem overvægt og sukkersyge.

Både udviklingen af mini-grid'et og de to første projekter har imidlertid allerede kastet erfaringer af sig, som Novo-udviklerne kan bruge.

- Det gælder om at bruge grid'et til projekter, der kan splittes op i små jobs, som kræver 5 til 10 minutters arbejde på hver pc i grid'et, siger Jan Holst Jensen.

Sikkerhed

Endnu vigtigere er det dog at finde forskere, som rent faktisk har en interesse i at ville bruge et grid i stedet for en klynge- eller supercomputer.

- Man skal ikke forvente, at brugerne ønsker sig et grid. De vil hellere gøre, som de altid har gjort. Så man er nødt til at finde de brugere, der faktisk vil bruge det. Og så skal man også finde områder, hvor grid er brugbart, siger Jan Holst Jensen.

Det simple grid-eksperiment hos Novo Nordisk har dog stadig lang vej, før det kan udvides til mere end udviklingsafdelingens 10 pc'er.

Næste skridt bliver at øge sikkerheden på en effektiv måde, så grid'et ikke kan misbruges og data lagt ud på grid'et ikke kan stjæles.

Relevant link

Dansk Gridforum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere