Den taktløse processor

En revolution inden for design af mikroprocessorer er under opsejling. Rundt omkring i verden arbejdes der på højtryk på at skabe processorer uden clockfrekvens. Disse asynkrone processorer kan betyde hurtigere computere, der bruger mindre strøm.

Farvel til frekvensen

Næste generation af processorer vil måske virke uden et ur, der angiver takten. Hvis det står til forskere i USA og Europa, kan vi godt vinke farvel til clockfrekvensen i processorer. Dermed kan man undgå forsinkelser internt i processoren, ydelsen stiger og strømforbruget falder.

I nutidens processorer styres data gennem processerne ved hjælp af en indbygget krystal, der angiver takten. Hvert sekund deles op i nogle millioner småbidder, og instruktioner og data sendes igennem processorer med en hastighed, der angives af takten. På de hurtigste Pentium 4-processorer svinger krystallen to milliarder gange i sekundet, lig med en frekvens på to gigahertz.

Hver delproces i processoren får en clockcyklus til at gøre arbejdet færdigt, før processen sendes videre. I løbet af denne cyklus har arbejdet bare at være færdig. Derfor er traditionelle processorer designet på en måde, så alle delprocesser bliver overstået i løbet af en takt, lige meget hvor hurtigt de reelt kan udføres. Det betyder, at chippens hastighed er tilpasset den langsomste delkomponent.

I taktløse processorer kan arbejdsopgaver sendes videre, så snart en delproces er udført. En hurtig komponent behøver ikke at vente på, at en langsom komponent bliver færdig. I stedet for at processorens hastighed er dikteret af den langsomste del, afhænger hastigheden af et gennemsnit af delprocesserne.

Taktløse eller asynkrone processorer er vel at mærke ikke science fiction. Ideen er omtrent lige så gammel som mikroprocessoren selv, og taktløse processorer har været en realitet siden 1989.

Spar på strømmen

Taktløse processorer er ikke bare hurtigere end processorer med en clockfrekvens. Med taktløse processorer kan man spare på strømmen, for der går ikke strøm til spilde ved at holde gang i uvirksomme kredsløb. Samtidig bruges der ikke ressourcer på at distribuere taktsignalet til alle dele af chippen. I en tid med fokus på mobilitet er strømforbruget alfa og omega. Forskere fra den hollandske elektronikgigant Philips har sammen med studerende fra universitet i Eindhoven designet chips, der kun bruger en tiendedel af den strøm, som tilsvarende synkrone chips sluger.

En anden fordel ved taktløse processorer kan være mindre elektronisk støj. Når de integrerede kredse skal følge en fast rytme, kan det give støj i systemet, fordi kredsløbene virker som små radiosendere. Det kan især give problemer, hvis processoren skal fungere tæt på en radiomodtager, for eksempel i en mobiltelefon. Problemet kan afhjælpes ved at bryde rytmen, idet man undgår resonans.

Det er dog ikke uden problemer at designe en asynkron processor. Idet der ikke er nogen dirigent, der svinger taktstokken, skal kredsløbene i processoren kommunikere på en ny måde. Man må have en måde, hvorpå den ene delproces meddeler, at den er færdig, så næste proces kan tage over. Det kan for eksempel være en særlig protokol, som benyttes kredsløbene imellem.

I fuld gang

Der forskes i asynkrone chips mange steder i verden. De moderne pionerer inden for denne gren af datalogien kommer fra Caltech, hvor den første taktløse mikroprocessor, en 16-bit RISC, blev fremstillet for 12 år siden. Forskernes arbejde er foreløbigt resulteret i et firma ved navn Asynchronous Digital Design, som er i fuld gang med at udvikle en superskalar asynkron processor kaldet Vortex.

Theseus er også i fuld gang med at udvikle teknologien, og chipgiganter som Intel, Sun og Motorola har længe brugt ressourcer på at forske i den nye type chips.

Danmark er såmænd også med på det taktløse landkort. I sommeren 1997 blev der faktisk afholdt et kursus i asynkron design på Danmarks Tekniske Universitet. Ellers foregår den helt store erfaringsudveksling på de årlige internationale ASYNC-konferencer, hvor den næste finder sted i England til april næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere