Ny ormekrig raser efter Plug-and-Play-orm

Grupper af virus-programmører har endnu en gang kastet sig ud i at bekrige hinanden. De nyeste varianter af orme, der alle udnytter en sårbarhed i Windows' Plug and Play-funktion, forsøger således at fjerne konkurrenternes virus fra systemet og selv overtage det.

Efter de første varianter af netværksormen Zotob havde vist, at der fandtes et større antal Windows 2000-pc'er, som ikke er blevet opdateret, har andre grupper af virus-programmører fået blod på tanden.

Det har resulteret i en ormekrig, der minder om kampen i foråret 2004 mellem Netsky, Bagle og Mydoom, om end i noget mindre omfang.

Ifølge Computer Associates har forskellige varianter af orme, som alle udnytter en sårbarhed i Windows' Plug and Play-funktion, inficeret mere end 250.000 systemer.

Det skal dog ses i forhold til de flere hundrede millioner Windows-systemer, der er forbundet til internettet.

Udbruddet ser da heller ikke ud til at nå samme niveau som eksempelvis SQL Slammer eller Mydoom.

Tog kun en uge

Udbruddet blev grundlagt tirsdag aften dansk tid, da Microsoft udsendte sine månedlige opdateringer. Allerede her var Microsoft klar over, at der var tale om en kritisk sårbarhed og advarede derfor kunderne.

Allerede onsdag offentliggjorde en russer den første programkode, et såkaldt exploit, der kan udnytte sårbarheden.

Fredag slog Internet Storm Center alarm og opfordrede systemadministratorer til at opdatere deres systemer, fordi organisationen forventede en orm inden for få døgn.

Søndag dukkede de to første varianter af en netværksorm op, som får navnet Zotob.

Mandag aften og tirsdag morgen fandt antivirusfirmaerne de første eksemplarer af en ny type Rbot, som også udnytter sårbarheden. Rbot indeholder mere avancerede funktioner end Zotob-ormene og kunne hente yderligere ondsindet kode ned fra internettet.

Tirsdag eftermiddag blev tv-stationerne CNN og ABC ramt af én eller flere varianter af disse orme. Det skete formentligt ved, at en inficeret bærbar pc blev koblet til netværket, da medarbejderne mødte på arbejdet.

Ligner en bot-krig

Onsdag opdagede antivirusfirmaerne de første tegn på, at forskellige grupper af virus-programmører forsøgte at bekrige hinanden. Det sker formentligt for at forhindre "konkurrenterne" i at få skabt de netværk af inficerede pc'er, som bagmændene sælger til illegale aktiviteter såsom spam eller pengeafpresning.

Grupperne bag de nyeste varianter af IRCBot og Bozori, der også udnytter Plug and Play-sårbarheden, lader deres orme "dræbe" både Rbot og Zotob for i stedet at inficere systemet. Det oplyser finske F-Secure og britiske Sophos.

- Det ligner en bot-krig, siger teknisk chef Mikko Hypponen ifølge en pressemeddelelse.

Bedst at opdatere

En "bot" er et mere avanceret ondsindet program, som kan bruges til at fjernstyre et inficeret system eller installere andre ondsindede programmer. Et system, der er inficeret med henblik på at blive brugt af kriminelle, kaldes også ofte for en "bot".

Ifølge F-Secure og Computer Associates er det først og fremmest amerikanske firmaer, som har oplevet de største problemer med den nye ormekrig.

For at beskytte sit netværk bør portene 139 og 445 overvåges eller spærres og Windows-systemerne opdateres. Fordi ormene opdateres løbende bør antivirus-softwaren også opdateres jævnligt, om end det ikke giver nogen skudsikker beskyttelse, da en ny variant kan smutte forbi mellem opdateringerne.

Senest har Microsoft også opdateret sit værktøj til fjernelse af virus, så det kan fjerne visse af de nu kendte orme. Den bedste beskyttelse er dog fortsat at installere opdateringerne fra Microsoft for at fjerne selve sårbarheden.

Relevant link

Microsofts danske sikkerhedsportal




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

RISMA Systems A/S

Senior PHP-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere