Intel sælger 51 procent af aktierne i Altera-divisionen, som står bag Intels programmerbare Altera-chip, til kapitalfonden Silver Lake.
Handlen værdisætter Altera til 8,75 milliarder dollar, svarende til omkring 58 milliarder kroner.
Det betyder, at Intel nu for første gang siden 2015 ikke længere har kontrol over selskabet, som i sin tid blev købt for hele 16,7 milliarder dollar, svarende til knap 110 milliarder kroner.
Det betyder altså, at Altera har mistet knap halvdelen af sin værdi under Intels ejerskab.
Salget er en konsekvens af, at Intel forsøger at fokusere forretningen på sin kerne – nemlig CPU’er og foundry-forretningen – efter flere års faldende markedsandele og forsinkelser i chipproduktion.
Altera blev allerede i januar udskilt som et selvstændigt selskab, men med Intel som fuld ejer. Allerede dengang stod det klart, at Intel søgte nye investorer.
Bliver indtil videre hos Intel
Altera producerer FPGA’er, der står for field-programmable gate arrays, som er programmerbare chips med stor betydning for blandt andet AI, IoT og avancerede industrielle systemer.
Det fleksible chipdesign gør FPGA’er særligt eftertragtede i nichemarkeder, hvor tilpasning og lav latenstid er afgørende.
Med Silver Lake som majoritetsejer bliver Altera nu den største uafhængige FPGA-leverandør på markedet.
Tidligere var det amerikanske Xilinx den største spiller, men i 2022 blev selskabet opkøbt af AMD, som har integreret teknologien tæt i egne produktlinjer.
Selvom Intel nu har solgt kontrollen over Altera, så fastholder selskabet 49 procent af ejerskabet og oplyser, at Altera fortsat vil få produceret sine chips gennem Intel Foundry Services.
Det vides endnu ikke, om Altera på sigt vil skifte til konkurrenter som TSMC, men med Silver Lake som ny ejer står FPGA-selskabet nu med større frihed til at foretage strategiske valg.
Handlen tilføjer samtidig knap 30 milliarder kroner til Intels pengekasse.