Den tyske chipproducent Infineon har netop fået grønt lys fra EU-Kommissionen til at modtage 920 millioner euro i statsstøtte til opførelsen af en ny halvlederfabrik i Dresden.
Den enorme fabrik, der har fået navnet MEGAFAB-DD, skal kunne producere en bred vifte af chips og forventes at nå fuld kapacitet i 2031.
Det er Infineons største investering nogensinde, og med støtte fra EU kan den samlede investering løbe op i 3,5 milliarder euro - svarende til 26 milliarder kroner.
Dermed kommer Infineons nye fabrik til at ligge tæt på den taiwanesiske chipgigant TSMC, der i sommers fik godkendt bebyggelsen af en kæmpe chipfabrik til en værdi af 10 milliarder euro – lige knap 75 milliarder kroner – der også ligger i Dresden.
EU pumper milliarder i chips – vil mindske afhængighed af Kina
Investeringen er en del af EU’s store satsning på at styrke Europas uafhængighed inden for chipproduktion.
Kommissionen har afsat 15 milliarder euro til offentlige og private halvlederprojekter frem mod 2030 som led i den såkaldte European Chips Act.
“Denne nye fabrik vil styrke Europas forsyningssikkerhed, robusthed og teknologiske autonomi inden for halvledere,” udtaler EU-Kommissionen.
Baggrunden for den massive EU-støtte er et globalt kapløb om at sikre chipproduktion i Vesten og mindske afhængigheden af Kina. USA og EU tilbyder i disse år milliardstore subsidier til chipproducenter for at sikre, at avanceret halvlederteknologi ikke udelukkende udvikles i Asien.
Fabrik med strategisk betydning
Infineons nye fabrik bliver en såkaldt front-end-fabrik, der dækker hele processen fra wafer-bearbejdning til test og separation.
De chips, der produceres i Dresden, vil blive brugt i industrielle, automotive og forbrugerapplikationer – altså alt fra biler til smartphones og avancerede industrielle systemer.
For at sikre, at Europa står bedre rustet til fremtidige forsyningskriser, har Infineon samtidig forpligtet sig til at prioritere visse ordrer i tilfælde af chipmangel.
Med EU’s milliardstøtte bliver Infineon endnu en spiller i rækken af chipproducenter, der skovler statsstøtte ind, mens de bygger nye fabrikker. Intel, TSMC og STMicroelectronics er blandt de virksomheder, der ligeledes har sikret sig store offentlige tilskud til nye europæiske chipprojekter.