Artikel top billede

(Foto: Intel/PR)

Intel-topchef Pat Gelsinger blev tvunget ud: Blev præsenteret for to muligheder efter krisemøde i sidste uge

Efter krisepræget bestyrelsesmøde i sidste uge blev Intels topchef Pat Gelsinger præsenteret for et klart valg mellem to muligheder for sin fremtid.

Efter blot fire år på posten meddelte Intel mandag eftermiddag, at topchef Pat Gelsinger med omgående virkning trækker sig for at gå på pension.

Det skete med de sædvanlige floromvundne floskler og taksigelser fra selskabets bestyrelse om hans store successer og den værdi, som han har skabt gennem sine mange år i toppen i af den globale it-industri.

I kølvandet på Pat Gelsingers exit efter blot fire år i spidsen for det store selskab viser sandheden sig nu at være en lidt en anden.

For ifølge amerikanske medier blev Pat Gelsinger reelt fyret af Intels bestyrelse, som har mistet troen på, at han er den rette mand til at føre det mægtige selskab ind på rette kurs.

Det underbygges af, at Gelsingers exit kom så pludseligt, at selskabet ikke er klar med hans afløser endnu, men har indsat selskabets næstkommanderende som konstituerede i rollen, mens bestyrelsen leder efter en permanent afløser.

Ifølge amerikanske medier blev beslutningen truffet på et bestyrelsesmøde for en uges tid siden.

Her nåede Intels bestyrelse med den magtfulde formand Frank D. Yeary i spidsen frem til, at Pat Gelsingers ambitiøse og omkostningstunge turn-around plan for Intel ikke fungerede og ikke gik så hurtigt som ønsket.

Klart valg

Efter mødet blev 63-årige Pat Gelsinger stillet over for et klart valg af bestyrelsen: Enten gik han frivilligt på pension. Eller også ville han blive fyret.

Han valgte den første mulighed, som dernæst straks blev effektueret.

Hans exit kommer netop som hans fire-årige genopretningsplan for Intel er ved at nå vejs ende. Resultaterne er udeblevet, selv om selskabet har investeret milliarder af kroner i nye fabrikker og tusindvis af nye ansatte.

Pat Gelsinger blev ansat med det hovedformål at få Intel, der i dag har omkring 132.000 medarbejdere, ind på kursen igen som verdens største chipfirma.

Det er en position, som selskabet havde i mange år, men som i de senere år gradvist er blevet udvandet på grund af stigende konkurrence fra fremadstormende konkurrenter.

Pat Gelsingers store investeringsplan blev yderligere ramt af efterdønningerne af corona-pandemien, hvor forbrugernes indkøb af pc’er styrtdykkede.

I de fire år med Pat Gelsinger i spidsen er Intels markedsværdi styrtdykket - faktisk så meget, at der flere gange har været rygter om, at interesserede købere var begyndt at røre på sig, hvilket ville have været en utænkelig tanke i Intels storhedstid.

Eksempelvis er Nvidia i dag mere end 30 gange så meget værd som Intel, der engang trynede alle. Det underbygger blot problemerne for Pat Gelsinger, som ikke stod klar med en plan, da AI-bølgen for alvor begyndte at rulle.

Som altid er timing fuldstændig afgørende, når de store ‘technology-turns’ rammer. Her gælder det om at være klar i tide, hvis ikke man som selskab skal læsses ud af bagsmækken og se konkurrenterne stikke af. Og heri ligger Intels store problem lige nu.

Læs også om Intels krise: