Som forventet varede forbuddet mod TikTok ikke længe - og allerede omkring 12 timer efter, at forbuddet var trådt i kraft, så var den populære app på vej tilbage igen.
Appens comeback skyldes en beslutning fra den kommende præsident Donald Trump, der søndag morgen annoncerede, at han vil udstede en såkaldt executive order for at forhindre et længerevarende forbud mod appen.
Det beretter flere amerikanske medier.
TikTok, som har over 170 millioner brugere i USA og understøtter mere end 7 millioner små virksomheder, takkede i en udtalelse præsidenten for at skabe klarhed:
"Vi takker præsident Trump for skabe den nødvendige klarhed og give de nødvendige garantier til vores tjenesteudbydere om, at de ikke vil stå over for nogen sanktioner ved at levere TikTok til over 170 millioner amerikanere og tillade over syv millioner virksomheder at trives,” lød det fra selskabet, skriver TechCrunch.
Forbudt søndag
Nedlukningen af app’en kom i kølvandet på en lov, der trådte i kraft søndag.
Loven kræver, at TikToks moderselskab, kinesiske ByteDance, enten sælger app’en eller stopper driften i USA.
Den kriminaliserer også amerikanske virksomheders støtte til appens drift og opdatering.
TikTok blev utilgængelig lørdag aften, og appen forsvandt fra både Apples App Store og Google Play.
Ifølge TikTok krævede selskabets servicepartnere "definitive udmeldinger" for at fortsætte samarbejdet, hvilket manglede fra den afgående præsident Joe Bidens administration.
Trump annoncerede dog søndag, at han vil forsinke lovens håndhævelse med en midlertidig ordre og gav TikToks servicepartnere det, de havde efterspurgt.
”Jeg vil udstede en bekendtgørelse på mandag om at forlænge perioden, før lovens forbud træder i kraft, så vi kan lave en aftale om at beskytte vores nationale sikkerhed. Ordren vil også bekræfte, at der ikke vil være noget ansvar for nogen virksomhed, der hjalp med at forhindre, at TikTok gik i sort før min ordre,” lød det i et indlæg fra den tiltrædende præsident på hans eget sociale medie Truth Social.
Mulig løsning
Trump antydede også, at han forestiller sig en fremtidig løsning, hvor TikTok opererer som et joint venture mellem de nuværende ejere og nye amerikanske investorer, hvor USA vil få en 50 procents ejerandel.
Trods TikToks genåbning er der fortsat modstand fra visse politiske fløje.
Det gælder blandt andet den republikanske senator Tom Cotton, der advarer om, at virksomheder, der støtter "kommunist-kontrollerede TikTok", kan risikere enorme juridiske konsekvenser.
TikTok har på sin side bekræftet, at selskabet vil samarbejde med Trump-administrationen for at finde en langsigtet løsning.
Indtil videre er appen tilgængelig igen, men den underliggende konflikt mellem USA og ByteDance – og det større magtspil mellem USA og Kina – er langt fra løst.